Home » Tehnologie & Știinta » Elon Musk și Jeff Bezos. Motivul conflictului care durează de 15 ani între cei mai bogați oameni din lume

Elon Musk și Jeff Bezos. Motivul conflictului care durează de 15 ani între cei mai bogați oameni din lume

Cojocaru Cristian / 15.09.2021, 11:28
Elon Musk și Jeff Bezos. Motivul conflictului care durează de 15 ani între cei mai bogați oameni din lume

Elon Musk și Jeff Bezos, cei mai bogați oameni din lume, sunt rivali de 15 ani. Cu ajutorul companiilor sale, Bezos a depus recent chemări în instanță în ceea ce privește practicile comerciale ale SpaceX. Cum Elon nu putea să lase lucrurile așa, acesta a făcut cercetări despre compania de rachete, Blue Origin.

Cum a apărut rivalitatea între Elon Musk și Jeff Bezos

Cei doi executivi s-au confruntat cu ambițiile lor spațiale: Musk conduce SpaceX, în timp ce Bezos deține Blue Origin. Aceștia nu s-au oprit aici, astfel că Elon Musk l-a acuzat pe Bezos că a copiat planurile de satelit care aparțin Amazonului. În schimb, atât Amazon cât și Blue Origin au intentat procese cu privire la mai multe probleme ce fac trimitere către SpaceX.

Cei doi sunt cei mai puternici CEO din lume, iar Bezos este cea mai bogată persoană din lume, în timp ce Elon Musk conduce atât Tesla cât și SpaceX. De-a lungul anilor, rivalitatea acestora a ajuns mereu în atenția tuturor, continuând conflictul chiar și în mediul online, pe Twitter. Rivalitatea între cei doi a început atunci când Bezos lansase Amazon, iar compania devenise publică în anul 1997.

Chiar dacă Amazon oferă mai multe servicii, Bezos a fost întodeauna pasionat de spațiu. El a declarat pentru Miami Herald, în anul 1982 după ce a absolvit liceul, că ar vrea să creeze colonii spațiale pentru milioane de oameni. Ca urmare a acestui interes îndelungat de a părăsi Pământul, Bezos a lansat Blue Origin în 2000, o nouă pornire axată pe zborul spațial uman.

În perioada în care Bezos lansa Blue Origin, Musk vânduse deja Zip2, un startup pe care l-a lansat împreună cu fratele său, Kimbal, către Compaq pentru aproximativ 300 de milioane de dolari. Musk era în proces de construire a PayPal, în timp ce, ulterior serviciul a fost vândut către eBay. Musk a obținut aproximativ 160 de milioane de dolari din vânzarea PayPal și a folosit banii pentru a lansa SpaceX în 2002.

Neînțelegerile dintre cei doi culminează

Până în 2004, Blue Origin și SpaceX erau încă la început, iar niciuna dintre companii nu finalizase încă lansări. Acest lucru nu a împiedicat rivalitatea să ia amploare, asta după ce aceștia s-au întâlnit pentru a discuta despre ambițiile lor spațiale, discuție care nu s-a terminat tocmai în condiții bune.

”De fapt, am făcut tot posibilul să dau sfaturi bune, pe care el le-a ignorat în mare măsură”, a spus Musk după întâlnire, conform cărții lui Christian Davenport, „The Space Barons”.

La începutul acestui an, Trung Phan, un scriitor pentru newsletter-ul de afaceri The Hustle, a postat pe Twitter o fotografie cu Musk și Bezos zâmbind și stând într-un restaurant. Phan a spus că fotografia era din 2004, ceea ce înseamnă că ar fi putut fi făcută la acea cină fatidică. Musk a răspuns fotografiei pe Twitter, „Uau, greu de crezut că a fost acum 17 ani!”

În 2013, SpaceX a încercat să utilizeze exclusiv un lansator NASA. Blue Origin alături de rivala SpaceX, United Launch Alliance au depus un protest oficial la guvern pentru a împiedica SpaceX să folosească tamponul, iar Bezos a propus transformarea acestuia ”într-un spațiu comercial disponibil pentru toate companiile de lansare”. Musk a numit această mișcare „o falsă tactică de blocare” și a venit cu o altă lovitură la Blue Origin.

„Blue Origin nu a reușit încă să creeze o navă spațială suborbitală de încredere, în ciuda faptului că a petrecut peste 10 ani în dezvoltare. Dacă vor apărea cumva în următorii cinci ani cu un vehicul calificat la standardele de rating umane ale NASA, care poate sta la stația spațială, ceea ce este menit să facă Pad 39A, le vom satisface cu plăcere nevoile”, a declarat Musk la Space News la acea vreme.

SpaceX a câștigat în cele din urmă dreptul de a prelua pad-ul. Proprietatea Blue Origin asupra brevetului ar însemna că SpaceX ar trebui să plătească pentru a utiliza tehnologia. SpaceX a susținut că știința din brevet era „pălărie veche”, dat fiind că un concept de nave cu drone există de zeci de ani. Un judecător a luat parte la informațiile venite din partea SpaceX, ceea ce a dus la retragerea majorității revendicărilor din brevet de către Blue Origin.

Ambii executivi au profitat de ocaziile de a se ataca reciproc. După ce Blue Origin a aterizat cu succes racheta New Shepard în 2015, Bezos a postat pe Twitter un videoclip. Musk a răspuns, spunând că SpaceX a realizat acest lucru cu trei ani înainte. Când SpaceX a aterizat nava Falcon 9, Bezos a profitat de ocazie pentru a-l acuza pe Musk pe Twitter.

jeff bezos elon musk
Jeff Bezos și Elon Musk își continua ironiile in mediul virtual

Acuze și ironii făcute de Jeff Bezos și Elon Musk

Musk i-a spus biografului său, Ashlee Vance, că Blue Origin a încercat în repetate rânduri să înlăture talentul de la SpaceX, oferindu-le salarii duble.  Musk a mai dezvăluit că SpaceX a creat un filtru de e-mail pentru cuvintele ”blue” și ”origin”, potrivit Space News. Când BBC l-a întrebat pe Musk despre Bezos în 2016, el a răspuns: „Jeff cine?”

Musk l-a numit în mod repetat și public pe Bezos ”copie”, o dată după ce Amazon și-a anunțat planul de a lansa sateliți și, din nou, când Amazon a achiziționat compania Zoox. Musk l-a atacat din nou pe Bezos în anul 2019, atunci când acesta dezvăluia conceptul Blue Origin pentru un vehicule de aselenizare, numit Blue Moon.

”A pune cuvântul  ”Albastru ”pe o minge este un brand îndoielnic”, a scris el pe Twitter.

Ulterior, Musk a redat o captură de ecran a unui articol din New York Times care a schimbat numele din ”Blue Moon” în „Blue Balls”. În timp ce Bezos a încetat să-l atace în mod direct pe Musk, el a urmărit cea mai mare ambiție a lui Musk: colonizarea lui Marte, principalul obiectiv al SpaceX. Bezos se concentrează pe aducerea oamenilor pe Lună și a descris ideea de a ajunge pe Marte ca ”nemotivantă”.

„Mergeți live pe vârful muntelui Everest pentru un an mai întâi și vedeți dacă vă place, pentru că este un paradis de grădină în comparație cu Marte”, a spus Bezos în 2019.

Într-un interviu larg în Times, Musk în vârstă de 49 de ani, a profitat de ocazie pentru a comenta despre Blue Origin, părând să însemne că Jeff Bezos de 56 de ani, este prea bătrând și Blue Origin este prea lent pentru a face vreodată progrese reale.

„Rata de progres este prea lentă și cantitatea de ani care i-au mai rămas nu este suficientă, dar mă bucur totuși că face ceea ce face cu Blue Origin”, a spus Musk.

Împreună cu o a treia companie, companiile Dynetics, Bezos și Musk au fost rugate să concureze pentru un contract de miliarde de dolari cu NASA.

Toate cele trei companii aveau 10 luni să lucreze la proiectele lor pentru o misiune cunoscută sub numele de Artemis. Misiunea ar fi constat în a trimite pentru prima dată o navă spațială cu echipa pe Lună, de la misiunea Apollo 17 din 1972. SpaceX a lansat racheta uriașă în aer în timpul unui zbor de test de 7 minute, dar racheta a explodat la aterizare. Totuși, testul îndrăzneț a obținut laude de la rivalul spațial al lui Musk, Bezos.

Competiția din punct de vedere financiar

Tesla a atins maximele istorice de pe piața bursieră în ultimele săptămâni, împingând treptat bogăția lui Musk spre cer. Mai întâi, acesta i-a întrecut pe Bill Gates și Mark Zuckerberg, apoi și pe Bezos. Jeff Bezos și-a recâștigat conducerea cu o valoare netă de 187 miliarde de dolari. Elon Musk este al treilea, după CEO-ul LVMH, Bernard Arnault, cu o avere estimată la  166 miliarde de dolari.

Conform The New York Times, Blue Origin a depus un protest de 50 de pagini la Biroul de Responsabilitate al Guvernului, contestând decizia NASA ca fiind ”defectuoasă”. NASA a spus inițial că va atribui contractul pentru două companii, dar preocupările bugetare și lipsa finanțării Congresului au însemnat că ar putea alege doar SpaceX.

Blue Origin a declarat pentru CNBC că decizia NASA a fost nedreaptă, deoarece ”a mutat porțile în ultimul moment” și a negociat un preț propus cu SpaceX, dar nu cu Blue Origin.  Ca răspuns la raportul The New York Times, Musk a scris pe Twitter: „Nu se poate ridica (pe orbită) lol”. Pe 20 iulie, Bezos și fratele său mai mic, Mark, au avut un zbor de 11 minute la bordul navei spațiale New Shepard de la Blue Origin. Zborul a trimis echipajul la 100 de kilometri deasupra suprafeței Pământului înainte de a ateriza în siguranță pe pământ.

„De când aveam 5 ani, am visat să călătoresc în spațiu. Vreau să zbor pentru că este un lucru pe care am vrut să-l fac toată viața. Este o aventură, este o afacere mare pentru mine”, a spus Bezos într-un videoclip care anunța călătoria, postat pe Instagram.

Călătoria scurtă a fost primul zbor uman al Blue Origin – SpaceX și-a lansat primii pasageri umani pe orbită în mai 2020. Deși este probabil că Musk ar fi putut să meargă el însuși până acum în spațiu, călătoria ar avea un risc mai mare pentru afacerile sale, dat fiind că este CEO-ul unei companii publice. Pe de altă parte, Bezos a renunțat la funcția de CEO al Amazon pe 5 iulie, cu două săptămâni înainte de vizita sa în spațiu.

Cu câteva zile înainte de călătoria lui Bezos în spațiu, un utilizator de Twitter a creat un meme care îi arată pe Bezos și Musk vorbind despre zbor folosind un format popular de meme în care fețele lor se suprapuneau pe Anakin Skywalker și Padme Amidala din „Star Wars: Episodul II – Atacul clonelor . „