Home » Tehnologie & Știinta » A fost descoperită o schiță a lui Leonardo da Vinci și valorează o avere

A fost descoperită o schiță a lui Leonardo da Vinci și valorează o avere

Sebastian Rotaru / 13.12.2016, 16:10
A fost descoperită o schiță a lui Leonardo da Vinci și valorează o avere

A fost descoperită o schiță a lui Leonardo da Vinci, datând din perioada 1482 – 1485, iar experții au evaluat opera la o sumă care nu este deloc mică.

Această schiță, necunoscută până acum a fost analizată de experții unei case de licitații din Franța, iar concluzia a fpst că opera valorează 15,58milioane de dolari. Aceasta a fost prezentată experților de către un medic retras din profesie, anunță BBC, citat de news.ro.

Reprezentanții casei de licitație Tajan spun că schița, una dintre cele opt pe care artistul renascentist le-a dedicat sfântului martir Sebastian, reprezintă „o descoperire extraordinară”.

Opera de artă a fost autentificată de un expert de la Metropolitan Museum of Art din New York. Casa de licitaţii Tajan afirmă că aceasta este prima schiţă ”nouă” a lui Leonardo da Vinci descoperită în ultimii 15 ani, dupa ce, în 2011, o pictură a lui Hristos, intitulată ”Salvator Mundi”, considerată pierdută, a fost atribuită artistului.

A fost descoperită o schiță a lui Leonardo da Vinci
sursa foto: www.bbc.com

Potrivit The New York Times, schiţa a fost descoperită atunci când 14 desene neînrămate au fost aduse la sediul casei Tajan pentru a fi evaluate de Thaddee Prate, directorul departamentului de pictură veche al acestei case de licitaţii.

Thaddee Prate a remarcat ”un desen interesant din secolul al XVI-lea” printre cele 14 desene şi a cerut imediat o a doua opinie de la un expert în artă din Paris.

Expertul a ajuns la concluzia că lucrarea a fost realizată de un artist stângaci şi a găsit, de asemenea, două desene mai mici, de natură ştiinţifică, schiţate pe spatele colii.

Carmen C Bambach, expert la Metropolitan Museum of Art din New York, a confirmat faptul că schiţa îi aparţine lui Leonardo da Vinci, un artist care a fost stângaci.

Opera de artă îl arată pe sfântul Sebastian legat de un copac şi include note şi diagrame referitoare la proporţiile dintre lumină şi umbră pe cealaltă parte a colii.

Potrivit Carmen C Bambach, desenul a fost realizat între 1482 şi 1485, în perioada în care Leonardo da Vinci trăia şi lucra în Milano.