Home » Tehnologie & Știinta » Gândirea simbolică a oamenilor este relevată de noi descoperiri

Gândirea simbolică a oamenilor este relevată de noi descoperiri

George Stanciu / 01.12.2016, 12:04
Gândirea simbolică a oamenilor este relevată de noi descoperiri

O descoperire făcută într-o peșteră din Etiopia ne dă mai multe detalii cu privire la gândirea simbolică a oamenilor preistorici.

Peștera Porc-Epic din Etiopia era, acum aproximativ 40.000 de ani, așezarea unde a trăit o comunitate ce dedica un timp considerabil procesării ocrului, o pudră roșiatică folosită în diverse scopuri. Artizanii primitivi au reușit să creeze o varietate de substanțe mult mai complexe decât au fost capabile alte societăți contemporane. Unele  substanțe erau folosite pentru crearea unor arme îmbunătățite, iar altele pentru artă și decorațiuni.

Antropologii consideră, de multe ori, că procesarea ocrului este strâns legată de gândirea simbolică a omului. Asta se datorează într-o măsură faptului că ocrul este o substanță ceva mai dificil de produs, deoarece sunt necesari câțiva pași de procesare și cel puțin două unelte. Primul pas presupune ca roca bogată în oxizi de fier să fie pulverizată, aceasta fiind apoi transformată în pudră, conform arstechnica.com.

Gândirea simbolică este relevată de folosirea ocrului în scopuri artistice. Cu toate acestea, oamenii din preistorie s-au folosit de acest element și în scopuri utilitare. Întrebarea care i-a măcinat pe oamenii de știință un timp îndelungat este dacă ocrul a fost folosit prima dată pentru în scopuri cosmetice sau inginerești. Cu alte cuvinte, gândirea simbolică începe cu esteticul sau cu știința?

23 de unelte de folosite pentru procesarea ocrului, găsite în peștera etiopiană, au fost analizate, iar răspunsul este că cele două activități au apărut simultan, în aceleași ateliere primitive. Peștera Porc-Epic din Etiopia este unică din punct de vedere arheologic. Cercetătorii au descoperit că ocrul a început să fie procesat aici acum 45.000 de ani, însă cea mai intensă activitate a avut loc aproximativ 40.000 de ani.

Procesarea ocrului s-a întâmplat și mai devreme în preistorie, existând dovezi încă de acum 100.000 de ani, în Africa. cu toate acestea, acest sit arheologic este primul unde oamenii de știință au găsit dovada cea mai bună că ocrul a fost folosit pentru mai multe activități, simultan.