Home » Tehnologie & Știinta » Hong Kong va folosi arhive 3D pentru a conserva istoria kung fu

Hong Kong va folosi arhive 3D pentru a conserva istoria kung fu

Sebastian Rotaru / 22.12.2016, 11:40
Hong Kong va folosi arhive 3D pentru a conserva istoria kung fu

Hong Kong Martial Arts Living Archive este un proiect 3D din Hong Kong, care intenţionează să capteze în imagini şi să conserve astfel peste 400 de stiluri kung fu.

Hong Kong-ul vrea cu orice preț să păstreze arhiva artelor kung fu, iar acum, prin tehnologia 3D, acest lucru este posibil, anunță Reuters, citată de news.ro.

Wong Yiu-Kau, un maestru kung fu, a acceptat să meargă într-un studio din Hong Kong şi să aştepte multe minute până când costumul lui – negru în întregime – să fie acoperit din cap până în picioare cu markeri reflectorizanţi pentru a-i capta fiecare mişcare.

Luminile scad în intensitate şi Wong se lansează într-o succesiune rapidă de mişcări ale mâinilor şi picioarelor, fandează, parează lovituri imaginare, în timp ce doi regizori îi urmăresc mişcările care sunt afişate pe ecranele unor computere.

Acest maestru kung fu, în vârstă de 54 de ani, participă la realizarea primei arhive 3D de arte marţiale, un proiect care doreşte să conserve o tradiţie despre care experţii spun că este pe cale să fie pierdută pentru totdeauna.

”Atunci când eram elev, am fost învăţat aceste mişcări şi mi s-a dat un manual să îl citesc. Acum, uitaţi, mişcările au fost înregistrate şi vor fi păstrate cu mare precizie”, a spus Wong, maestru în stilul Dragonul Sudic din kung fu.

În Asia există câteva sute de stiluri diferite de arte marţiale, toate făcând parte din kung fu, a căror popularitate a cunoscut o ascensiune extraordinară pe plan mondial, graţie unor filme americane cu Bruce Lee, un actor născut şi crescut în Hong Kong.

Din cauză că în ultimii ani aceste arte marțiale au scăzut în popularitate, iar practicanții lor vor ca trdițiile să fie duse mai departe, arhivele 3D au șanse să ducă mai departe tradiția.

Iniţiatorii proiectului consideră că noua arhivă 3D va conserva nu doar o disciplină sportivă esenţială din patrimoniul din Hong Kong, dar oferă şi tinerilor practicanţi o posibilitate mult mai accesibilă, vizuală, de a învăţa acest sport.