Home » Tehnologie & Știinta » Iarna nucleară ne-ar putea veni de hac în urma unui război

Iarna nucleară ne-ar putea veni de hac în urma unui război

George Stanciu / 08.11.2016, 12:23
Iarna nucleară ne-ar putea veni de hac în urma unui război

Iarna nucleară este un efect extrem de periculos și de lungă durată, ce ar putea apărea în urma unui atac nuclear de amploare.

Răspunsul la întrebarea dacă am putea supraviețui sau nu unui astfel de atac și efectelor sale de lungă durată este unul complex, dar care pe scurt ne dă foarte puține șanse de supraviețuire. Cu toate acestea, răspunsul variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi țările care lansează un astfel de atac, câte arme nucleare sunt folosite în timpul acestui episod și unde sunt detonate focoasele.

Acest videoclip ne oferă niște informații extrem de interesante cu privire la modul în care s-ar declanșa iarna nucleară, dar discută și despre efectele acesteia. Cel mai important este că nu doar o regiune ar fi afectată de acest fenomen, ci întreaga planetă. Videoclipul simulează explozia a 100 de bombe nucleare la granița dintre Pakistan și India.

Primul efect al acestor explozii este degajarea unor cantități imense de negru de fum în atmosferă, mai exact în stratosferă. Lumina solară ar fi absorbită de acest strat, crescând temperatura în stratosferă, dar scăzând temperatura pe Pământ și în oceane.

Stratul de ozon ar fi, de asemenea, grav afectat de aceste explozii nucleare, iar distrugerea acestuia ar însemna și distrugerea recoltelor – acestea ar avea parte de mult mai puține ploi, dar ar fi expuse și unor temperaturi din ce în ce mai scăzute, având foarte puțin timp să crească. E destul de evident că asta ar însemna și un risc crescut de foamete la nivel global.

Iarna nucleară s-ar putea întinde pe decenii; după cinci ani, temperatura pe Pământ ar fi mai scăzută cu 1,6 grad Celsius, iar în 20 de ani, temperatura ar fi cu 1 grad Celsius mai scăzută.

Videoclipul ne reamintește că simularea ia în calcul doar 100 de bombe ce declanșează iarna nucleară, dar trebuie să ținem cont că puterile nucleare ale planetei au 15.000 de focoase, în acest moment.