Home » Tehnologie & Știinta » Jungla amazoniană și Siberia au mai multe în comun decât am crede

Jungla amazoniană și Siberia au mai multe în comun decât am crede

George Stanciu / 22.11.2016, 11:57
Jungla amazoniană și Siberia au mai multe în comun decât am crede

Jungla amazoniană ar putea cauza efecte în colțuri opuse ale lumii și poate afecta chiar climatul la nivel global.

Un nou studiu publicat în jurnalul PLOS ONE arată că jungla amazoniană, mai exact, dispariția acesteia, poate să cauzeze efect atât negative, cât și pozitive, asupra vegetației dintr-o altă zonă. Aceasta este opinia conducătoarei acestui studiu, Elizabeth Garcia, cercetător în domeniul științei atmosferei la University of Washington. Conform acesteia, atmosfera este mediul de propagare al acestor schimbări.

La fel cum condițiile din zona tropicală a Oceanului Pacific, cunoscute drept efectul El Nino, influențează zone aflate la mari distanță, pierderea unei păduri poate genera un semnal în întreaga lume.

Cercetătorii s-au concentrat pe două zone care, în prezent, suferă de pierderi de vegetație, zona de vest a Americii de Nord, ce suferă din cauza secetei, dar și a infestării cu gândaci, și jungla amazoniană, ce este victima dezvoltării umane intense. Cele mai drastice pierderi de vegetație au fost studiate într-un model climatic simulat.

Astfel, dispariția copacilor din America de Nord cauzează o răcire a Siberiei, ce încetinește creșterea copacilor în această zonă. De asemenea, zonele din sud-estul Statelor Unite au de suferit, deoarece aerul devine mai uscat. Pe de altă parte, pădurile din America de Sud au beneficii, pentru că temperaturile scad și cresc precipitațiile la sud de Ecuator, arată futurity.org.

Jungla amazoniană ce ar dispărea ar cauza, de asemenea, răcirea Siberiei și încetinirea creșterii vegetației, dar impactul asupra zonei de sud-est a SUA este ușor pozitiv.

Studiul dovedește că în materie de păduri și de vegetație, unu plus unu nu este întotdeauna egal cu doi. Dispariția ambelor păduri are efecte diferite față de cumularea efectelor cauzate de dispariția fiecărei păduri, separat, având în vedere că efectele se pot amplifica unul pe altul sau se pot anula reciproc.

Ideea cea mai importantă a studiului este că efectele cauzate de dispariția pădurilor trebuie luate în considerare atunci când modelele de climat global sunt elaborate și când oamenii de știință vor să prezică modul în care climatul se va schimba în viitor