Home » Tehnologie & Știinta » Maimuțele ar putea să vorbească, dar le lipsește ceva

Maimuțele ar putea să vorbească, dar le lipsește ceva

Sebastian Rotaru / 13.12.2016, 18:15
Maimuțele ar putea să vorbească, dar le lipsește ceva

Este o întrebare pe care mulți și-au pus-o (cel puțin în filme): ce s-ar întâmpla dacă un cimpazeu ar spune NU? Cercetările anterioare au arătat că acestea nu pot vorbi, deoarece anatomia tractului vocal este slab dezvoltată.

Ei bine, asta era atunci, însă, acum, noile descoperiri arată că maimuțele pot face mai multe cu creierul decât cu gura. Experimentele făcute pe niște macaci au demonstrat că ei au capacități vocale, dar din punct de vedere cognitiv nu știu să vorbească, scrie iflscience.com.

O echipa internațională de cercetători a analizat capacitățile vocale ale macacilor, folosind înregistrări cu raze-X pentru a vedea mișcări și schimbări în ceea ce privește limba, buzele și laringele acestora, atunci când scot sunete. Acest studiu este unul remarcabil, față de cele precedente, în ceea ce privește abilitățile vocale ale primatelor. Înainte, pentru a se face studii pe anatomia corzilor vocale ale maimuțelor, se foloseau animale decedate.

Datele adunate din înregistrările video au fost analizate pe un program  PC care simulează capacitățile vocale ale macacilor, într-un anumit interval, bazat pe atributele fizice ale acestora. Cercetătorii au descoperit că primatele posedă anatomia necesară pentru a reproduce vocalele și chiar fraze întregi. Sunetele rezultate sunt „foarte clar inteligibile”, chiar dacă omul le percepe ca fiind inspăimântătoare.

Mai jos puteți asculta cum spune un macac: „Will you marry me?”.