Home » Tehnologie & Știinta » Misterele lui Moș Crăciun, explicate prin Teoria Relativității

Misterele lui Moș Crăciun, explicate prin Teoria Relativității

Sebastian Rotaru / 19.12.2016, 13:27
Misterele lui Moș Crăciun, explicate prin Teoria Relativității

Teoria Relativității poate explica cum reușește moșul și renii săi să intre pe horn și să nu fie văzuți sau auziți, în timp ce străbat lumea într-o singură noapte.

Potrivit unei unui fizician, aceasta a recunoscut că există unele lipsuri în cercetările ei, dar lasă ușa deschisă pentru viitoare analize, scrie iflsience.com.

Unii cercetători s-au contrazis recent pe tema aceasta, zicând că mințindu-ți copiii în legătură cu cine le aduce, de fapt, cadourile, poate avea efecte negative asupra psihicului lor. Dar unii dintre cercetători îmbrățișează mitul și îl văd ca pe o oportunitate de a învăța. În ficare an, pe vremea asta, cercetătorii încearcă să explice aspectul Părintelui Crăciunului, folosind știința modernă. În ciuda poveștii, aceștia găsesc întotdeauna părți ale poveștii, dincolo de ce mai optimistică explicație și își concentrează eforturile pentru a obține o magie a științei.

Anul acesta, Dr. Katy Sheen, de la Universitatea Exeter, a spus că multe dintre componentele mitului au sens dacă iei în considerare Teoria Relativității. La începutul lunii decembrie, Sheen și-a prezentat descoperirile la un eveniment pentru copii.

„Să vizitezi 700 de milioane de copii în 31 de ore, ar însemna să călătorească cu 10 milioane de kilometri pe oră, dacă vrea să ofere cadouri la toți copiii”, a spus aceasta într-o declarație.

La această parte semnificativă a vitezei luminii, relativitatea specială ar intra în joc. O consecință ar fi că tot echipajul – renii și călăreții deopotrivă – s-ar contracta în direcția în care se deplasează.

Sheen a remarcat că o astfel de contractare ar fi de ajutor în coborârea pe horn sau orice alte intrări înguste, acum că hornurile nu mai reprezintă probleme standard ale unei case.

Virezele relativiste ar putea face ca echipa lui Moș Crăciun să pară mai albastră când se apropie și mai roșie când se îndepărtează. Confuzia culorilor ar putea fi explicația pentru care aceștia nu au fost văzuți.

HO HO HO-urile s-ar putea să se fi mutat dincolo de intervalul auzului uman, cu toate că fizicianul a prezicat că boom-urile sonice care apar când se sparge bariera de sunet, nu sunt specifice sărbătorilor de Crăciun.

Apropierea de viteza luminii ar crește, de asemenea, masa renilor și sarcina lor, iar Sheen a declarat că la această parte, unele lucruri nu le poate explica.

„Cum gestionează Moșul toate astea pentru a ajunge la o asemenea viteză? Ei bine, aici e magia!”, a spus aceasta.

Anul trecut, un efort similar a explicat fenomenul nasului roșu a lui Rudolph și că acesta are mai mult sens dac îl punem în lumina a ceea ce am descoperit recent: viziuena renilor se adaptează în funcție de schimbările sezoniere.