Home » Tehnologie & Știinta » Motivul pentru care unii oameni scot limba atunci când se concentrează. Explicația e simplă de fapt

Motivul pentru care unii oameni scot limba atunci când se concentrează. Explicația e simplă de fapt

Cojocaru Cristian / 12.01.2022, 16:09
Motivul pentru care unii oameni scot limba atunci când se concentrează. Explicația e simplă de fapt

Limba scoasă afară este de multe ori dovada concentrării supreme, mai ales în cazul unui copil care învață să scrie și nu numai. Chiar și adulții au acest obicei să scoată limba sau să apese cu ea pe cerul gurii atunci când au de îndeplinit sarcini mai dificile. Așadar, află care este motivul pentru care unii oameni scot limba atunci când se concentrează.

De ce unii oameni scot limba atunci când se concentrează

Uneori scoatem limba atunci când gândim cu atenție, fiind un produs a ceea ce facem, după cum a afirmat Gillian Forrester, profesor de cogniție comparativă și decan adjunct al Școlii de Științe din Birkbeck, Universitatea din Londra. Astfel, cercetătorii au descoperit că oamenii scot limba atunci când fac ceva delicat ce necesită activarea motrică fină a mâinilor.

O teorie a motivului pentru care se întâmplă acest lucru se numește overflow motor. Neuroimaginile dezvăluie că regiunea creierului dedicată limbajului se suprapune foarte mult cu rețelele neuronale dedicate dexterității și utilizării instrumentelor, potrivit unui studiu din 2019 publicat în Frontiers in Psychology.

Overflow motor sugerează că neuronii care declanșează în regiunea dexterității sunt atât de activați încât se revarsă în țesutul neural vecin, care se întâmplă să direcționeze gura. Prin urmare, atunci când ești profund concentrat pe o sarcină motrică fină, efectul „se revarsă” în regiunea lingvistică, determinându-te să implici gura și limba.

Această idee este probabil o parte a ceea ce se întâmplă, a spus Forrester. Mâinile și limba sunt „singurile articulatoare fine ale corpului nostru și sunt controlate de părți suprapuse ale creierului nostru” în emisfera stângă, a spus Forrester. Autorii concluzionează că aceasta înseamnă că utilizarea instrumentelor și limbajul au în comun un proces cognitiv.

scot limba concentrează
Acest lucru este intampinat cu precadere in cazul copiilor

Gura este strâns legată de acțiunile mâinilor

Într-un studiu din 2015 din revista Cognition, Forrester și colegul ei au sugerat că felul în care gurile noastre sunt strâns legate de mâini, deoarece mâinile au fost primele implicate în limbaj. Forrester studiază, de asemenea, maimuțele, cele mai apropiate rude în viață ale oamenilor.

Maimuțele folosesc în primul rând gesturile pentru a comunica și este posibil ca oamenii timpurii să comunice în primul rând cu mâinile până când au început să folosească instrumente mai complexe. Mâinile au devenit ocupate, făcându-ne gura și limba să devină mijlocul dominant de comunicare, conform ipotezei lor.

Ea a observat pentru prima dată proeminențe consistente ale limbii în timp ce privea copiii mici făcând teste ale abilităților motorii fine într-un studiu suedez care a examinat copilul care nu este dreptaci. Apoi, Forrester a găsit un mic studiu italian, publicat în Journal of Neurophysiology în 2001, în care oamenilor li s-a cerut să ridice obiecte de diferite dimensiuni. Cercetătorii acelui studiu au descoperit că gura imita adesea mâna. Când ridicau obiecte mai mari, subiecții își deschideau mâinile și gura mai larg, iar când ridicau obiecte mai mici, gura lor avea tendința de a avea forme mai mici, potrivindu-se din nou cu prinderea lor.

Angajarea gurii este cel mai evidentă la copii, dar probabil că adulții au învățat să o suprime, a spus Forrester. La urma urmei, nu este tocmai profesional să scoți limba și să faci fețe de fiecare dată când trebuie să gândești profund. O teorie este că structura este ceva ca o structură proto-sintaxă în limbaj, a spus Forrester. Pentru a obține rezultatul corect, trebuie să parcurgei pașii în ordinea corectă. La fel cum cuvintele trebuie ordonate corect pentru a obține sensul corect.

Acțiunile motorii grosiere au provocat mult mai multe proeminențe ale limbii, iar în timpul acțiunilor motorii fine, copiii au avut mult mai multe șanse să scoată limba și să o țină pe partea dreaptă a gurii. Grupul a emis ipoteza că acest lucru se datorează faptului că sarcinile de precizie au fost efectuate frecvent cu mâna dreaptă dominantă, care este controlată de emisfera stângă. Este posibil ca aceste secvențe să fie procesate în același mod și vorbirea regiunii este, așa că gura s-ar putea implica, mimând formele și mișcările mâinii, au sugerat cercetătorii.