Home » Tehnologie & Știinta » Oceanul Atlantic: cel mai mare val înregistrat vreodată de o baliză

Oceanul Atlantic: cel mai mare val înregistrat vreodată de o baliză

Sebastian Rotaru / 14.12.2016, 18:29
Oceanul Atlantic: cel mai mare val înregistrat vreodată de o baliză

Valurile sunt preferatele surferilor și ale celor care iubesc marea și oceanul, însă acest val din Oceanul Atlantic te-ar face să te gândești mai bine înainte de a intra în apă.

Cel mai înalt val detectat vreodată de o baliză a fost înregistrat în nordul Oceanului Atlantic, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), scrie BBC.

Înalt de 19 metri, valul din Oceanul Atlantic a fost înregistrat între Islanda și Marea Britanie, în largul Hebridelor Exterioare, un arhipelag de insule aflate în nord-vestul Scoţiei, informează OMM.

Valul din Oceanul Atlantic s-a format datorită unui puternic front atmosferic rece, care a provocat vânturi cu viteze de peste 80 de kilometri pe oră, pe 4 februarie 2013.

Recordul deținut de cel mai înalt val a fost stabilit în decembrie 2007, în Atlanticul de Nord și a avut 18,2 metri.

Cele două cifre vizează valuri înregistrate de balize. Ele nu au fost însă cele mai înalte valuri văzute vreodată.

În 2002, marinarii de pe un vas au văzut un val uriaş, pe care l-au măsurat cu aparate ştiinţifice , și a cărui înălţime era de 29 de metri.

Baliza care a înregistrat valul de pe 4 februarie 2013 face parte din Marine Automatic Weather Stations, o reţea de dispozitive folosite de Biroul Naţional pentru Meteorologie din Marea Britanie, şi este cunoscută sub numele K5.

Balizele britanice reprezintă un supliment pentru măsurătorile furnizate de navele marinei britanice şi de sateliţii meteorologici. Acestea monitorizează mările şi oceanele şi contribuie la alcătuirea buletinelor meteorologice.

Valurile uriaşe se formează, de obicei, în partea de nord a Oceanului Atlantic, într-o regiune care se întinde de la platoul continental Grand Banks de lângă coastele Canadei şi până în regiunea sudică a Islandei şi partea vestică a Marii Britanii.

În timpul iernii, vânturile şi presiunea atmosferică pot să ducă la apariţia unor furtuni extratropicale, cunoscute şi sub numele de ”bombe”, mai precizează OMM