Home » Tehnologie & Știinta » Polul Nord este mult mai cald decât ar fi normal

Polul Nord este mult mai cald decât ar fi normal

George Stanciu / 21.11.2016, 11:20
Polul Nord este mult mai cald decât ar fi normal

Anul acesta, situația de la Polul Nord este una extrem de ciudată, având în vedere că temperaturile cresc în loc să scadă.

În zona Oceanului Arctic, avem în prezent de-a face cu noaptea polară, iar temperaturile ar trebui să scadă. Cu toate acestea, se întâmplă chiar opusul, în timp ce ghețurile din ocean au atins un nou prag minim.

Noaptea polară reprezintă o perioadă de câteva luni în care Soarele nu își face apariția în majoritatea zonelor de la Polul Nord, iar temperaturile de aici ar trebui să scadă vertiginos. Cu toate acestea, temperaturile de aici sunt extrem de ridicate, în vreme ce o porțiune uriașă din Siberia este acoperită de un aer rece, polar.

În același timp, unul dintre indicatorii-cheie ai zonei arctice, gheața ce acoperă oceanul, a atins un nou record negativ. Gheața se formează, la fel ca în alți ani, după ce atinge un minimum în septembrie, dar anul acesta lucrurile se întâmplă mult mai lent.

Temperaturile de dincolo de latitudinea de 80 de grade nord se situează la valoarea de -5 grade Celsius, doar că pragul normal este de -25 de grade Celsius.

Acesta este al doilea an consecutiv în care temperaturile de la Polul Nord au ajuns la un nivel neobișnuit de ridicat. În prezent, ”temperaturile de deasupra unei părți însemnate a Oceanului Arctic sunt cu 20 de grade mai ridicate, existând în paralel o anomalie rece, de magnitudine asemănătoare, în zona nordică a Asiei Centrale”, arată Jennifer Francis, specialistă în domeniul arctic la Rutgers University, citată de washingtonpost.com.

Aceasta arată că una dintre cauze este curentul jet stream, ce străbate emisfera nordică de la vest la est, la latitudini medii, devine din ce în ce mai curbat și mai alungit, pe măsură ce zona arctică se încălzește mai repede decât ecuatorul.