Home » Tehnologie & Știinta » Anumite procesoare Intel îți pun calculatorul în pericol

Anumite procesoare Intel îți pun calculatorul în pericol

George Stanciu / 20.10.2016, 16:23
Anumite procesoare Intel îți pun calculatorul în pericol

În urma unui studiu recent efectuat, cercetătorii au descoperit o vulnerabilitate a unei serii de procesoare Intel.

ASLR reprezintă o prescurtare pentru ”address space layout randomization” și este o metodă prin care calculatoarele sunt protejate, funcția fiind disponibilă cam în orice sistem de operare folosit în prezent. Conform playtech.ro, un sistem dotat care încorporează ASLR poate să reducă pagubele pe care le-ar produce un virus sau un malware, prin alegerea unei locații distincte de fiecare dată când încarcă o secțiune de cod în memorie. Pe scurt, sistemul nu va fi compromis de malware, iar utilizatorul va avea cel mult de-a face cu o eroare ce se rezolvă cu un restart.

De curând, însă, o echipă de ingineri a descoperit o metodă prin care ASLR poate fi depășit, iar malware-ul de tip exploit ar putea deveni mult mai periculos. ”O slăbiciune în hardware, care face posibilă depășirea sistemului ASLR, ar putea cauza un număr mare de atacuri. Asta scoate în evidență nevoia ca toți creatorii de procesoare să ia în considerare securitatea atunci când se află în faza de design”, afirmă Nael Abu-Ghazaleh, unul dintre cei ce a luat parte la noul studiu.

Alături de alți doi colegi, acesta a arătat că existența acestei metode pe un calculator care avea un sistem de operare Linux și care era dotat cu un procesor Intel din generația Haswell. Tehnica se folosește de o aplicație ce exploatează o eroare din procesor pentru a descoperi care este următoarea secțiune de memorie unde aplicațiile vor introduce bucăți de cod.

Într-o astfel de situație, un hacker ar putea rula secvențe de cod periculoase pe un PC, care ar trece nedetectate de ASLR. Haswell este a patra generație de procesoare Intel Core. Cea de-a șaptea generație din serie, Kaby Lake, a fost prezentată acum câteva luni și aduce îmbunătățiri semnificative în materie de conținut multimedia rulat la rezoluții mari.