Home » Tehnologie & Știinta » Un rechin cu două capete a fost descoperit de o echipă de cercetători

Un rechin cu două capete a fost descoperit de o echipă de cercetători

George Stanciu / 24.10.2016, 13:00
Un rechin cu două capete a fost descoperit de o echipă de cercetători

Un rechin cu două capete a fost descoperit de o echipă de oameni de știință din Spania, în propriul laborator de cercetare.

Cazul acestui rechin cu două capete este extrem de rar, având în vedere că echipa de cercetare consideră că acesta este primul caz întâlnit la un rechin ce depune ouă. Au mai fost cazuri de rechini cu două capete, doar că aceștia au fost născuți doar din specii care aduc pe lume pui vii, așa cum relatează și sciencealert.com.

Cercetătorii încearcă să afle mai multe despre noul rechin cu două capete și speră că descoperirea va oferi mai multe informații cu privire la ce cauzează această mutație, care provoacă apariția unui al doilea cap în corpul unui individ.

Rechinul face parte dintr-o specie în pericol, Galeus altanticus, embrionul fiind colectat de către cercetătorii de la Universitatea din Malaga, în cadrul studiului efectuat pe sisteme cardiovasculare. Dintre cei 797 de embrioni colectați, acesta este singurul cu o astfel de mutație.

”Fiecare cap avea o gură, doi ochi, un creier și un notocord (o structură asemănătoare cu măduva spinării), dar și câte cinci branhii pe fiecare parte”, afirmă autorii în Journal of Fish Biology. De asemenea, corpul avea două inimi, două stomacuri și doi ficați, dar avea un singur intestin, un singur set de rinichi și un singur set de organe de reproducere.

Acest rechin cu două capete a fost eutanasiat, pentru a putea fi studiat în continuare. Momentan încă nu se știe dacă situația este extrem de rară, sau dacă, în general, indivizii care se nasc cu astfel de malformații nu supraviețuiesc suficient de mult după ce se nasc.

Cercetătorii susțin că dicefalia este cauzată de factori genetici și nu de poluare sau de alte astfel de elemente. Aceștia afirmă că în acvariile unde embrionul s-a dezvoltat nu existau agenți chimici care să cauzeze defecte la naștere.