Home » Tehnologie & Știinta » Spanacul poate fi folosit pentru curățarea câmpurilor minate

Spanacul poate fi folosit pentru curățarea câmpurilor minate

George Stanciu / 01.11.2016, 14:44
Spanacul poate fi folosit pentru curățarea câmpurilor minate

Spanacul nu mai este doar leguma pe care o mâncăm dacă vrem ”să avem mușchi”, ci și planta care poate să ajute la curățarea câmpurilor minate.

Spanacul are ocazia să devină un adevărat detector de bombe, având în vedere noile cercetări efectuate de un grup de ingineri de la MIT, coordonați de către Michael Strano. Aceștia au reușit să transforme simpla plantă de spanac într-un instrument extrem de util pentru curățarea câmpurilor minate.

Pentru a realiza acest fapt, cercetătorii s-au folosit de plante de spanac cărora le-au implantat nanotuburi de carbon în frunze. Aceste nanotuburi au devenit, astfel, sisteme de monitorizare în timp real pentru molecule explozive.

Când plantele extrag apă din pământ și o transportă în frunze, nanotuburile de carbon au posibilitatea să detecteze prezența oricăror concentrații de compuși nitroaromatici, aceștia fiind des întâlniți în explozivii de tipul minelor. Atunci când cercetătorii proiectează un laser pe nanotuburi, acestea vor emite un semnal fluorescent dacă au captat compuși nitroaromatici. Un astfel de semnal poate fi detectat de către o cameră cu vedere în infraroșu de la o distanță de cel mult un metru.

Cercetarea, publicată în jurnalul Nature Materials și citată și de newscientist.com, încă nu a fost testată pe teren. Cu toate acestea, în viitor va fi posibil ca spanacul să fie cultivat pe câmpurile ce sunt suspectate că au mine, iar sistemul de detecție introdus în planta de spanac ar putea să detecteze explozibilul din zonă.

Aceasta nu este prima dată când echipa lui Strano reușește să amplifice capabilitățile plantelor folosind nanotehnologia, având în vedere că aceștia au folosit tehnici similare pentru a îmbunătăți posibilitatea plantelor de a efectua fotosinteza, dar și pentru a crea detectori pentru peroxid de hidrogen, TNT și gazul sarin.