Home » Tehnologie & Știinta » Stonehenge există, dar nu doar în Marea Britanie

Stonehenge există, dar nu doar în Marea Britanie

Sebastian Rotaru / 16.12.2016, 16:38
Stonehenge există, dar nu doar în Marea Britanie

Probabil că îți sună cunoscut Stonehenge din Marea Britanie, un grup de căteva pietre, care datează de mii de ani și aranjate fără vreun motiv anume. Dar țtiați că mai există așa ceva și în alt loc?

În 2006, cercetătorii au descoperit 127 de blocuri de granit, aranjate în cerc, înalte de trei metri, în statul Amapá, de-a lungul râului  Rego Grande din Brazilia. Se crede că aceste pietre datează de acum 500 – 2.000 de ani, făcându-le să fie mai tinere decât Stonehenge din Marea Britanie. Cele din Marea Britanie sunt estimate ca datând de acum 3.500 – 5.000 de ani, scrie iflscience.com.

În New York Times, Simon Romero, a explicat oamenilor cine a descoperit pietrele.

„Habar nu aveam că Amazonul deține propriile Stonehenge. Mă face să ma întreb oare ce alte secrete ale trecutului nostru stau ascunse în jungla din Brazilia?”, spune Lailson Camelo da Silva, cel care a descoperit monumentul.

La fel ca originalale Stonehenge, scopul acestora nu este cunoscut. Au fost, probabil, construite de indigeni și au fost folosite pentru ritualuri, înmormântări sau poate în scopuri astronomice.

Potrivit celor care le-au descoperit, acestea sunt perfect aranjate pentru a indica solstițiul de iarnă, cea mai scurtă zi a anului, când Soarele este mai mic. Atunci când se întâmplă asta, umbra unei pietre nu mai este vizibilă. De asemenea, aranjamentul mai poate arată și ciclul fazelor Lunii și a culturilor.

Este încă discutată teoria prin care se caută rolul acestor pietre și care a fost scopul acestui sit. Întrebarea este: îi putem spune monumentului Stonehenge?