Home » Tehnologie & Știinta » Un izvor antic de pe Marte ar ascunde cheia misterului vieții de pe Planeta Roșie

Un izvor antic de pe Marte ar ascunde cheia misterului vieții de pe Planeta Roșie

George Stanciu / 24.11.2016, 12:28
Un izvor antic de pe Marte ar ascunde cheia misterului vieții de pe Planeta Roșie

Secretele vieții de pe Marte ar putea fi dezvăluite datorită unor noi investigații cu privire la un izvor termal antic.

O serie de biosemnături descoperite pe Pământ au o structură extrem de similară cu cele identificate pe Marte, iar asta este un nou indiciu care arată că, în trecut, ar fi existat viață pe Marte.

Cercetarea a fost publicată recent în jurnalul Nature Communications și a fost condusă de către Steve Ruff și Jack Farmer, de la Arizona State University. Oamenii de știință au studiat izvoarele termale aflate în El Tatio, Chile, o zonă aflată la marginea deșertului Atacama, unul dintre cele mai aride locuri de pe Pământ, dar și cele mai asemănătoare cu atmosfera de pe Marte.

Aceste izvoare se află la o altitudine de 4.300 de metri altitudine, fiind printre cele mai înalte din lume. Oamenii de știință au fost surprinși să descopere similitudinile între aceste locuri și o zonă explorată de roverul Spirit, în 2007, pe Marte.

Locația se numește Home Plate și se află în craterul Gusev de pe Marte, ce are o vechime de 3-4 miliarde de ani. La est de acest platou, roverul a descoperit accidental depozite de dioxid de siliciu, în zona ce pare să fi fost străbătută de un izvor termal antic.

Noduli de dioxid de siliciu similari cu cei întâlniți pe Marte au fost identificați și la El Tatio, indicând că un proces similar a contribuit la formarea lor, cu ajutorul microbilor, conform iflscience.com.

Este încă mult prea devreme ca să se tragă deja concluziile, dar descoperirea este, cu siguranță, una importantă, mai ales că un alt rover poate să viziteze acest loc în viitorul apropiat. Craterul Gusev este luat în considerare ca un loc potențial de aterizare pentru noua misiune NASA din 2020. Viitorul rover va încerca să afle dacă a existat vreodată viață pe Marte.

Locul preferat pentru o aterizare este acum craterul Jerezo. Cu toate acestea, balanța ar putea înclina în favoarea craterului Gusev, dacă se dovedește că structurile descoperite pot oferi mai multe răspunsuri la fața locului.