Home » Utile » Ce este burka sau vălul islamic și de ce trebuie purtată. Ce semnificație are fiecare acoperământ pentru femeile musulmane

Ce este burka sau vălul islamic și de ce trebuie purtată. Ce semnificație are fiecare acoperământ pentru femeile musulmane

Burghelea Cătălina / 17.08.2021, 13:14
Ce este burka sau vălul islamic și de ce trebuie purtată. Ce semnificație are fiecare acoperământ pentru femeile musulmane

Mai mult ca sigur nu-ți sunt străine scenele din filme cu femeile care poartă o haină neagră și au fața acoperită cu un văl de aceeași culoare, lăsând la vedere doar ochii. În tradiția islamică, burka are o semnificația aparte. Ce reprezintă acest văl purtat de femei în spațiile publice.

Burka face parte din viața cotidiană a unei femei islamice. Nu poate ieși în public neacoperită, cu pielea la vedere. Ar face un mare păcat care, de foarte multe ori, este aspru pedepsit de mai marii locului.

Detalii neștiute despre burka sau vălul islamic

În realitate, haina purtată de aceste femei în locurile publice poartă numele de burka. Ținuta este alcătuită din mai multe piese vestimentare, cum ar fi veşmântul exterior care acoperă corpul, acoperitoarea capului şi voalul pus pe faţă.

În lume, Burka mai poartă numele de Niqab, Chador, al-Amira sau Hijab. Deși este impus de religia islamică, vălul a devenit, în ultimii ani, subiectul multor controverse. Politicienii europeni condamnă burka, pe care o consideră o încălcare a demnității unei femei. Tot mai multe persoane sunt de părere că această ținută neagră poate fi camuflajul perfect pentru atentate teroriste.

Despre semnificația acestui văl purtat de femeile islamice a vorbit o studentă din Yemen, venită în România la studii. Aceasta dezvăluie că burka este purtată la rugăciune, dar și din obișnuință sau tradiții. O femeie care iese pe stradă fără hijab va fi hărțuită inclusiv de alte femei.

“Când faci rugăciuni trebuie să îţi acoperi tot corpul şi ţi se văd doar mâinile şi faţa, aşa că femeile poartă hijab, însă unele poartă chiar şi burka din obişnuinţă sau tradiţii”, a declarat Amani, o studentă din Yemen venită să studieze în Bucureşti.

“Dacă ieşi fără hijab te aştepţi la hărţuiri pe stradă inclusiv din partea femeilor. Nu eşti acceptată de societate.”, a mai precizat tânăra.

Tot studenta din Yemen spune că familiile sunt cele care își obligă fetele să poarte burka.

“Una dintre pedepsele ar fi să nu le lase să iasă din casă până ce nu îşi pun burka, iar subiectul despre hijab este mai sensibil decât burka. Dacă porţi sau nu burka, e treaba ta, în mare măsură nu te obligă nimeni, dar dacă nu porţi hijab nu te acceptă societatea”, a mărturisit Amani.

Ce este burka sau valul islamic si de ce trebuie purtata
Ce este burka sau valul islamic si de ce trebuie purtata

Cum se poartă Burka sau Niqab

Unele femei musulmare aleg să-și acopere capul și părul cu eșarfe, iar altele poartă burka sau niqab, menite să le acopere și chipul.

Hijabul poate fi văzut în rândul femeilor musulmane. Acesta este disponibil în mai multe stiluri și culori, dar trebuie neapărat să acopere capul şi gâtul, lăsând faţa liberă.

În schimb, Niqab este un văl pentru faţă care lasă la vedere doar zona din jurul ochilor.

Burka este un veșmânt negru și lung, ce acoperă cea mai mare suprafață a corpului. În unele locuri, inclusiv ochii sunt ascunși sub un material vaporos prin care femeile pot vedea.

Al-Amira, pe de altă parte, este o ținută din două piese. Femeile poartă un acoperământ pentru cap însoţit de un tub din material care se bagă ca o eşarfă.

Shayla este o eşarfă lungă și dreptunghiulară. Acest accesoriu este înfăşurat în jurul capului şi fixat sau ascuns la nivelul umerilor.

Khimar este un voal lung, ca o pelerină ce atârnă până deasupra şoldurilor. Veșmântul acoperă părul, gâtul şi umerii, dar lasă faţa dezgolită.

Atunci când ies din casă, femeile iraniene poartă chador, o mantie lungă până în pământ.