Home » Utile » Ce semnificație au culorile steagurilor de la malul mării

Ce semnificație au culorile steagurilor de la malul mării

Alexandru Cazacu / 08.07.2022, 09:36
Ce semnificație au culorile steagurilor de la malul mării

În zilele însorite de vară, când apa mării este numai bună pentru bălăceală, mulți dintre români aleg să își petreacă timpul liber la plajă. Cu toate acestea, înainte de a intra în apă, trebuie să verificăm ce steaguri sunt arborate în punctele de salvamar și să ținem cont de acestea. Dar ce semnificație au culorile steagurilor de la malul mării? Răspunsul la această întrebare îl veți afla în rândurile de mai jos.

Ce semnificație au culorile steagurilor de la malul mării

Plaja este un mediu dinamic și în continuă schimbare. Deși poate fi distractiv să te scalzi în apa mării, uneori poate fi periculos, mai ales pentru cei care nu sunt conștienți de pericolele care pot fi prezente uneori. Tocmai de aceea, salvamarii folosesc un sistem de steaguri și semne pentru a-i îndruma pe turiștii care vizitează plaja respectivă. În acest context, noi vă vom spune ce semnificație au culorile steagurilor de la malul mării.

„Atunci când vrem să intrăm în apă, trebuie neapărat să ținem cont de steagurile arborate în punctele de salvamar”, recomandă Primăria Constanța.

Culorile steagurilor de la malul mării

Ei bine, atunci când steagul roșu cu galben este arborat, înseamnă că plaja este supravegheată de salvamari. Trebuie să menționăm faptul că, atunci când sub steagul roșu cu galben este arborat:

  • steagul roșu – scăldatul în mare este interzis
  • steagul galben – înotul este recomandat doar înotătorilor profesioniști
  • steagul în carouri (alb-negru) – în zonă este permis doar accesul ambarcațiunilor, iar scăldatul nu este permis.

În schimb, atunci când este arborat steagul alb sau când nu există niciun steag de avertizare, înseamnă că avem liber la distracție.

După cum se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Constanța, pe tot parcursul sezonului estival, zilnic între orele 08:30 – 19:30, nu mai puțin de 100 de salvamari și personal de prim ajutor veghează plajele din Constanța și Mamaia.

Culorile steagurilor de pe litoral
Ce semnificație au culorile steagurilor de pe litoral

Sfaturi și recomandări pentru atunci când mergi la plajă

Acum că știm ce semnificație au culorile steagurilor de la malul mării, iată și o serie de recomandări pentru atunci când mergeți la plajă.

Alegeți o plajă supravegheată de salvamar și înotați întotdeauna în zonele marcate. Înainte să intrați în apă, este important să vă luați în considerare abilitățile, deoarece marea poate fi un mediu foarte solicitant, iar înotul nu este la fel de ușor ca  în piscină.

Jucăriile gonflabile și saltelele pot fi trase cu ușurință în larg. Așadar, cereți sfatul salvamarilor pentru a verifica dacă condițiile sunt potrivite. Dacă vântul este prea puternic, nu este recomandat să ieșiți în larg pe saltele gonflabile. Așadar, dacă folosiți gonflabile atunci când mergeți la plajă:

  • asigurați-vă că copiii sunt supravegheați îndeaproape
  • nu vă îndepărtați de țărm
  • stați în zonele marcate
  • urmați sfaturile salvamarului
  • nu ieșiți cu gonflabile dacă valurile sunt mari.

Copiii sunt în siguranță atunci când sunt supravegheați

În caz că mergi împreună cu copii la plajă, imediat ce ajungi stabiliți un punct de întâlnire în caz de separare. Dacă plaja are un sistem de siguranță pentru copii, folosind brățări sau bilete, nu ezitați să le cereți salvamarilor. De asemenea, asigurați-vă că copiii știu unde sunt salvamarii și îndrumații să meargă în acel loc dacă se pierd.