Home » Utile » Condiții de ieșire din țară pentru minori. Care sunt de fapt documentele necesare pentru călătorie

Condiții de ieșire din țară pentru minori. Care sunt de fapt documentele necesare pentru călătorie

Alexandru Cazacu / 02.06.2021, 15:51
Condiții de ieșire din țară pentru minori. Care sunt de fapt documentele necesare pentru călătorie

Potrivit legii din România, minorii pot călători în afara granițelor țării dacă sunt însoțiți de părinți și doar în baza acordului acestora sau a reprezentanților legali. Care sunt condițiile de ieșire din țară pentru minori și ce documente sunt necesare pentru a călători.

Condiții de ieșire din țară pentru minori. Care sunt actele necesare pentru călătorie

Dacă din diverse motive, minorul este însoțit doar de unul dintre părinți sau o altă persoană majoră, atunci când iese din țară prezinte la graniță o declarație autentificată în legătură cu acordul celuilalt părinte sau al ambilor părinți. Potrivit regulilor actuale, declarația menționată este valabilă pentru mai multe călătorii și pentru o perioadă de trei ani.

Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate este cea care stabilește regulile privind călătoriile minorilor în străinătate, indiferent dacă sunt însoțiți de ambii părinți, de unul dintre ei sau de o altă persoană majoră. Potrivit actului normativ, copii sub 18 ani nu pot să iasă din țară dacă nu sunt însoțiți de un adult, iar acordul părinților sau a reprezentantului legal este necesar în aproape toate situațiile.

Ei bine, dacă minorul este însoțit de amândoi părinții, la ieșirea din țară va trebui să îndeplinească aceleași condiții ca și adulții, adică să prezinte la vamă pașaportul sau actul de identitate, dacă deține un astfel de document.

Condiții de ieșire din țară pentru minori
Condiții de ieșire din țară pentru minori

Ieșirea din țară a unui minor însoțit de doar unul dintre părinți

În cazul în care minorul este însoțit de unul dintre părinți, pe lângă pașaport sau actul de identitate, trebuie să acesta trebuie să aibă și declarația celuilalt părinte, care să ateste acordul acestuia din urmă pentru călătoria în străinătate a copilului său. Cu toate acestea, această declarație nu mai este necesară dacă minorul își are domiciliu sau reședința în țara de destinație, potrivit avocatnet.ro.

Există și alte situații în care un părinte nu mai este nevoit să prezinte declarația de acord a celuilalt părinte, pentru a putea călători în străinătate cu copilul său minor. Mai exact, poate face acest lucru în următoarele cazuri:

  • dacă celălalt părinte a decedat;
  • dacă celălalt părinte este decăzut din drepturile părintești;
  • dacă celălalt părinte este declarat dispărut, în condițiile legii;
  • dacă părintele însoțitor exercită singur autoritatea părintească sau i-a fost încredințat, în mod exclusiv, copilul de către instanță.

Ieșirea din țară a minorului însoțit de o altă persoană majoră

Legea 248/2005 stabilește că minorul poate să călătorească în afara țării și însoțit de un alt adult, care nu este nici părintele, nici reprezentantul său legal. În acest caz, însoțitorul are obligația de a deține asupra sa o declarație de acord a ambilor părinți ori a părintelui căruia i-a fost încredințat copilul sau care exercită autoritatea părintească de unul singur ori a reprezentantului legal.

Este important să menționăm că, după cum prevede legea menționată, în declarație trebuie să apară (dacă este cazul) și mențiunea că minorul va rămâne în țara de destinație, dar și datele de identificare ale persoanei căreia urmează să-i fie încredințat și ale persoanei cu care se întoarce în România.