Home » Utile » Este sau nu nevoie de certificatul verde pentru a merge la IKEA sau Dedeman

Este sau nu nevoie de certificatul verde pentru a merge la IKEA sau Dedeman

Pană Emanuela / 29.10.2021, 12:36
Este sau nu nevoie de certificatul verde pentru a merge la IKEA sau Dedeman

Toți clienții Dedeman și IKEA trebuie să știe asta! Pe fondul exploziei cazurilor de COVID-19 din România, autoritățile au stabilit ca accesul în magazinele considerate neesențiale să fie restricționat. Prin urmare, este nevoie sau nu de certificatul verde pentru a face cumpărăturile în două dintre cele mai populare magazine: Dedeman și IKEA?

Certificatul verde, obligatoriu la intrarea în Dedeman sau IKEA?

Autoritățile au introdus noi măsuri restrictive în România începând de luni, 25 octombrie, odată cu creșterea alarmantă a numărului de infectați, reguli valabile pentru o parioadă de 30 de zile. Astfel, organizarea evenimentelor private a fost interzisă, masca de protecție a devenit obligatorie atât în spațiile închise, cât și în cele deschise, iar pentru multe activități a devenit necesar certificatul de vaccinare sau de trecere prin boală.

Certificatul verde este solicitat la intrarea în instituțiile publice și, deopotrivă, la intrarea în magazine nealimentare precum IKEA, Dedeman, Altex, Decathlon, Jumbo și multe alte magazine ce au sute de mii de clienţi în întreaga ţară. Așa se face că singurele locuri în care nu ai nevoie de certificat sunt magazinele alimentare, farmaciile care nu sunt în mall-uri și benzinăriile.

Mii de clienți sunt nemulțumiți de decizia autorităților de a facilita accesul în mall-uri și parcuri comerciale doar persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 şi celor trecute prin boală, însă regulile sunt reguli, iar situația se va prezenta astfel până la sfârșitul celor 30 de zile.

Activitatea cu publicul în centrele şi parcurile comerciale, definite potrivit art. 4 lit. o) şi q) din Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2“, se arată în decizia CMBSU.

Pe site-ul oficial al IKEA România, spre exemplu, găsim următorul mesaj de informare a clienților cu privire la această schimbare:

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, pentru a vizita magazinele IKEA este nevoie de certificatul digital privind COVID-19.

Dacă dorești doar să ridici comenzile realizate online sau să returnezi un produs și nu deții încă un certificat verde, te rugăm să aștepți în zonele dedicate din afara magazinului, și un coleg te va ajuta să îți primești comanda sau să returnezi produse. Îți mulțumim!“.

Citește și: Noile restricții care intră în vigoare, din 25 octombrie, în România. Evenimentele private interzise. Ce alte măsuri au fost luate

Cum poți face cumpărături dacă nu ești vaccinat

Același lucru l-au făcut și reprezentanții Dedeman, care au afișat următorul mesaj pe site-ul lor oficial:

Conform HG 1161/25.10.2021, începând din data de 26.10.2021, accesul în magazinele Dedeman este permis doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2“.

Pentru cei ce se întreabă cum pot face cumpărături din Dedeman în absența certificatului verde, reprezentanții companiei vin cu două variante:

  • Comanda online cu ridicare în 4 ore;
  • Preluarea comenzilor din parcarea magazinelor.
Certificatul verde, obligatoriu la intrarea în magazine precum Dedeman și IKEA
Certificatul verde, obligatoriu la intrarea în magazine precum Dedeman și IKEA

Restricții aprobate de CNSU:

  • Art.1 – (1) Se propune interzicerea desfășurării activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, indiferent de rata de incidență cumulată la 14 zile, pentru o perioadă de 30 zile, în intervalul orar 21,00-05,00. Între orele 21,00-05,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
  • (2) Măsura prevăzută la alin. (1) se aplică și activităților sau evenimentelor organizate și desfășurate de persoanele fizice, operatorii economici, instituțiile publice în următoarele domenii:
  • a) instituții muzeale, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii, organizate și desfășurate în spații închise sau deschise;
  • b) săli de sport și/sau fitness;
  • c) jocuri de noroc;
  • d) piscine interioare;
  • e) locuri de joacă pentru copii;
  • f) săli de jocuri;
  • g) târguri, bâlciuri, talciocuri.
  • (3) Activitatea cu publicul a operatorilor economici prevăzuți la alin. (1) care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor, cafenelelor, etc., în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05,00-21,00.
  • (4) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, prevăzuți la alin. (1), cu excepția celor prevăzuți la alin. (3), se desfășoară până la capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05,00-21,00.
  • (5) Organizarea și desfășurarea activităților prevăzute la alin. (2) este permisă, în intervalul orar 05,00-21,00, până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.
  • (6) Prin excepție de la prevederile alin. (1), (2), (3) și (4), unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
  • Art.2 – (1) Se propune interzicerea activității în baruri, cluburi și discoteci.