Home » Când, unde, cum » Pomul pe care românii îl pot tăia doar cu autorizație. Amenda ajunge până la 10.000 de lei în caz contrar

Pomul pe care românii îl pot tăia doar cu autorizație. Amenda ajunge până la 10.000 de lei în caz contrar

Violeta Badea / 13.05.2021, 14:29
Pomul pe care românii îl pot tăia doar cu autorizație. Amenda ajunge până la 10.000 de lei în caz contrar

Pomul pe care românii îl pot tăia doar cu autorizație. Amenda ajunge până la 10.000 de lei în caz contrar. Există o anumită specie de arbori pentru tăierea cărora cetățenii au nevoie de obținerea unei autorizații de la autorități. Despre ce pom este vorba și ce riscă cei care nu o respectă veți afla din materialul următor.

Pomul pe care românii îl pot tăia doar cu autorizație

Ai acest copac în curte și vrei să-l tai? Gândește-te de două ori înainte, deoarece te poți alege cu amenzi usturătoare. Nucul, căci despre el este vorba, este un arbore protejat de lege și nu te poți atinge de el chiar dacă se află în gospodăria ta. Cei care nu respectă acest lucru se pot alege cu amenzi de până la 10.000 de lei.

Nucul reprezintă o specie de pom protejată de lege în momentul de faţă. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au acest tip de arbore pe propriul tren şi vor să-l taie sunt obligate să ceară o autorizaţie de la autorități, dar pentru obţinerea aacesteia trebuie îndeplinite anumite condiţii.

Nucul este protejatde lege
Nucul este protejat de lege

Amenda ajunge până la 10.000 de lei

Cultura nucului din categoria pomi răzleți, aflați la o distanță unii de alții, este reglementată în mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003. Acolo este menționat faptul că tăierea acestor arbori, indiferent de proprietar, se poate face numai în baza unei autorizații, conform Avocat.net. Pentru a obține această autorizație este nevoie de înaintarea unei cereri către autorități.

Actul se înaintează cu o lună înainte de tăierea efectivă, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii direcţiilor teritoriale pentru agricultură, în urma unei verificări prealabile. Conform legii, există doar trei cazuri în care tăierea nucilor se poate realiza. Iată care sunt acestea:

  • pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană
  • pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local
  • pomii sunt amplasați pe aliniamentele drumurilor naționale și se pune în pericol siguranța circulației rutiere

Legea menționează că exploatea nucilor se poate face doar de către unitățile Ministerului Industriei Lemnului, Hârtiei și Celulozei și ale Ministerului Agriculturii și Silviculturii. De asemenea, proprietarul trebuie să-și dea acceptul pentru a avea loc operațiunea de tăiere. De asemenea, acestuia i se va plăti contravaloarea lemnului de nuc tăiat.

Producția de nuci în România

România a devenit cel mai mare producător de nuci din Europa. După noi, în acest top se mai află Franța și Italia,conform ultimului raport al Agenției pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii, cel mai mare importator de nuci din Europa. Țara noastră se poate lăuda cu o producție de aproximativ 44.000 de tone. În schimb,Franța numără circa 42.400 de tone, iar Spania produce doar 16.000 de tone.

În țara noastră au luat o mare amploare afacerile cu nuci. Cei care sunt interesați de acest lucru ar trebui să se documenteze foarte atent cu privire la plantarea și creșterea acestui arbore. Un lucru foarte important de care trebuie să se țină cont sunt distanțele de plantare. Acestea ar trebui să fie de aproximativ opt metri și de cinci metri între pomi.