Home » Utile » Topul celor mai mari mall-uri din România. Aproape toate se găsesc în București

Topul celor mai mari mall-uri din România. Aproape toate se găsesc în București

Alexandru Cazacu / 05.05.2021, 13:53
Topul celor mai mari mall-uri din România. Aproape toate se găsesc în București

Deși în ultima perioadă programul marilor centre comerciale a fost puțin diferit față de anii trecuți, mall-urile sunt printre locurile preferate de mulți. Aici oamenii pot găsi mai multe magazine în care își pot face cumpărăturile, dar sunt și persoane care aleg să meargă la mall pentru a se relaxa.

Topul celor mai mari mall-uri din România

La începutul anului 2019, erau 65 de mall-uri funcționale în România. Pe lângă faptul că oamenii își pot face cumpărăturile în mall, aceste centre comerciale au ajutat și la dezvoltarea zonei în care care au fost deschise. În continuare vă vom spune care sunt cele mai mari mall-uri din România și unde se află acestea.

Cele mai mari mall-uri din România

Potrivit shtiu.ro, situat în Capitală, AFI Cotroceni este cel mai mare centru comercial din România. Uriașul mall are o suprafață totală de 240.000 m2, dintre care 88.500 metri pătrați sunt spațiu de închiriat. Se pare că AFI Cotroceni are cele mai multe magazine pe metru pătrat.

Pe poziția a doua este situat Băneasa Shopping City. Ca și mall-ul de pe primul loc în acest top, acest centru comercial se află tot în București și oferă spre închiriere o suprafață de 85.000 de metri pătrați. Cu toate că este puțim mai mic ca AFI Cotroceni, Băneasa Shopping City stătea mai bine la profitabilitate anul trecut.

Ei bine, pe locul al treilea, și pe prima poziție din țară, făcând excepție Bucureștiul, Iulius Mall Timișoara este cel mai mare centru comercial. Acesta a trecut de la stadiul de centru comercial la proiect multifuncțional. Mall-ul are o suprafață de 118.000 metri pătrați. Pe lângă centrul comercial, complexul include alte șapte clădiri de birouri, restaurante și cafenele, nu mai puțin de 15 săli de cinematograf, fresh market și mai bine de 100 de magazine noi.

Care sunt cele mai mari mall-uri din România
Care sunt cele mai mari mall-uri din România

După aceste trei mall-uri urmează Sun Plaza (București) cu o suprafață închiriabilă de aproximativ 80.000 de metri pătrați și Shopping City Sibiu cu o suprafață închiriabilă de 78.200 metri pătrați.

Cele mai mari mall-uri din lume

Chiar dacă AFI Cotroceni este considerat cel mai mare centru comercial din România, acesta este foarte mic în comparație cu cel mai mare mall din lume. De exemplu, cel mai mare centru comercial din lume are o suprafață de 660.000 de metri pătrați și se află, bineînțeles, în China. New South China Mall a fost inaugurat în anul 2005. Deși are o suprafață imensă, acesta a rămas în mare parte gol, deoarece nu a reușit să atragă chiriași. Potrivit sursei citate, mall-ul este conceput pe zone geografice și include o replică de 25 de metri a Arcului de Triumf.

Pe locul al doilea în topul celor mai mari mal-uri din lume se află Golden Resources Mall din China, cu o suprafață de 557.000 de metri pătrați. Centru comercial include peste 1.000 de magazine, două restaurante de mărimea unui stadion de fotbal și o largă gamă de produse. Cu toate acestea, nici acest mall nu s-a bucurat de succes.

Potrivit giz.ro, pe locul al treilea ca suprafață este situat SM City North EDSA din Filipine, cu o suprafață de 498.000 de metri pătrați. Deși mall-ul a fost deschis inițial în 1985, acesta a ajuns la aceste dimensiuni impresionante abia în anul 2006, când avea cu 8 clădiri mai multe decât avea când a fost inaugurat.