Home » Politică » Alegeri parlamentare 2016: Dosar penal pentru mită electorală la Primăria Arad

Alegeri parlamentare 2016: Dosar penal pentru mită electorală la Primăria Arad

Redactia Știri / 09.12.2016, 16:33
Alegeri parlamentare 2016: Dosar penal pentru mită electorală la Primăria Arad

Alegerile parlamentare din 2016 nu sunt lipsite de incidente. La Arad, procurorii au deschis un dosar de cercetare penală, după ce Primăria Arad a distribuit mii de cadouri copiilor care au participat la un eveniment public organizat de Moș Nicolae, anunță news.ro.

Cu ocazia următoarelor alegeri parlamentare, Primăria Arad a oferit mii de cadouri copiilor, luni seară, ocazie cu care au fost aprinse și luminile în brazii de Crăciun din Piața Revoluției și din Piața Avram Iancu.

Printre cei care au împărțit cadouri se află și Gheorghe Falcă (PNL), candidat pentru Camera Deputaților, dar și alți reprezentanți ai PNL.

O parte dintre pachetele împărţite au fost oţinute cu ajutorul sponsorilor, dar şi municipalitatea a alocat fonduri pentru achiziţia dulciurilor ce sunt oferite pe tot parcursul Târgului de Iarnă, până după sărbători.

În urma acţiunii care a avut loc luni seară, la 112 a fost sesizat faptul că anumiţi candidaţi oferă mită electorală la o manifestare publică.

”În urma unei sesizări primite la 112, a fost înregistrat un dosar de cercetare penală in rem pentru infracţiunea de corupere a alegătorilor. Urmează ca procurorul de caz să dispună audieri şi să dea o soluţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, Mihai Dobre.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, a declarat că au fost oferite aproximativ 4.000 de pachetele cu dulciuri având ”o valoare simbolică”.

Astfel de manifestări nu au loc doar în preajma unor evenimente precum aceste alegeri parlamentare, ci în fiecare an, în ajun de Sfântul Nicolae, când sunt organizate spectacole artistice pentru copii,  aceştia primesc pachete cu dulciuri. De fiecare dată, la aprinderea luminilor din brazii de Crăciuni a fost prezent şi primarul Falcă. Cel mai recent eveniment de acest tip a avut loc joi.

În decursul campaniei pentru aceste alegeri parlamentare, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, miercuri, că are în continuare „suspiciuni” cu privire la procesul electoral organizat de Ministerul de Interne şi a povestit că a sunat marţi la 112 pentru a sesiza o neregulă electorală şi a fost plimbat pe la mai multe instituţii pentru ca, în final, să i se spună, de la Arad, că autorităţile ştiau deja de neregula semnalată.

„Am sunat la 112. Am spus cine sunt – nume, prenume – şi am spus că am văzut clipul şi am întrebat dacă este real sau dacă este o glumă. Mi s-a spus că este real. Am spus că vreau să sesizez o neregulă electorală. A zis să mai aştept puţin. Am aşteptat. A venit o altă doamnă la telefon, care m-a întrebat acelaşi lucru (…) A zis să mai aştept puţin şi m-a transferat la MAI, unde o altă doamnă mi-a pus aceleaşi întrebări, eu am spus acelaşi lucru, cum mă numesc şi că vreau să sesizez o neregulă electorală şi a zis: unde, acum s-a întâmplat? Nu, ieri. (…) Deci dacă s-a întâmplat ceva ieri şi nu a fost o sesizare e dusă?”, a spus Dragnea.

Dragnea a mai spus că a fost în cele din urmă mutat la serviciul de la Arad, unde discuţia a continuat în aceeaşi termeni.

„M-a mutat la Arad şi mi-a răspuns un domn. Am spus cum mă cheamă, l-am rugat să-mi spună cum se numeşte. Mi-a răspuns că nu are voie să-mi spună cum se numeşte. Mi-a spus că este numărul de cod 69. Şi am spus că în seara de 5 decembrie, într-un loc public, pe scenă, un candidat de la PNL împărţea cadouri în timpul campaniei, ceea ce este ilegal. Şi mi-a zis: da, dar nu se întâmplă acum? Nu, s-a întâmplat ieri. A, am văzut şi noi!”, a declarat liderul PSD.

Liderul PSD se întreba dacă, după această sesizare, acel candidat PNL va fi măcar „întrebat de sănătate” de către autorităţi.