Home » Știri » Alegeri SUA: Dolarul, în scădere ușoară înaintea scrutinului

Alegeri SUA: Dolarul, în scădere ușoară înaintea scrutinului

Octavian Palade / 08.11.2016, 12:18
Alegeri SUA: Dolarul, în scădere ușoară înaintea scrutinului

Dolarul a scăzut uşor înainte de începerea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, semn al nervozității investitorilor.

Dolarul a înregistrat o uşoară scădere marţi, înainte de votul din alegerile prezidenţiale din Statele Unite, semn al nervozităţii de ultim moment a investitorilor, legată de probabilitatea unei victorii a republicanului Donald Trump. Traderii şi analiştii spun că un eventual succes al candidatului republican ar deprecia moneda americană cu câteva procente, scrie Reuters, citat de news.ro.

Pieţele şi-au revenit luni din scăderile provocate în ultimele două săptămâni de riscurile ca Donald Trump să câştige alegerile, odată cu îmbunătăţirea şanselor lui Hillary Clinton, după ce FBI a anunţat că nu o va investiga din cauza folosirii emailului personal în timpul serviciului.

O victorie a candidatului republican ar provoca un şoc, piaţa estimând o probabilitate de sub 30% ca aceasta să se întâmple.

Investitorii nu au uitat însă precedentul referendumului britanic din iunie, al cărui rezultat pro-Brexit a contrazis sondajele.

La nivel internațional, victoria lui Trump ar duce la transferul capitalului în plasamente considerate sigure, precum yenul japonez şi francul elveţian şi într-o mai mică măsură către euro.

”Faţă de yen, piaţa anticipează o depreciere a dolarului cu 3%-4%, în cazul unei surprize în alegeri”, a spus Josh O’Byrne, un analist la o bancă americană cu fialială în Londra.

Moneda Regatului Unit, lira sterlină, s-a depreciat cu peste 10% în urma votului britanicilor pentru ieşirea din UE.

Moneda americană, care s-a apreciat constant în ultimele luni, a scăzut cu puţin peste 2% faţă de un coş de valute, după creşterea lui Trump în sondaje acum 10 zile.

Indicele dolarului este în declin, marţi, cu 0,2%, la 97,585. Faţă de yen, dolarul este în stagnare, iar faţă de euro, în coborâre cu 0,2%, la 1,1062 unităţi.