Home » Politică » Taxa radio-TV, primul pas spre eliminare. Legea a fost adoptată în Parlament

Taxa radio-TV, primul pas spre eliminare. Legea a fost adoptată în Parlament

Octavian Palade / 25.10.2016, 12:56
Taxa radio-TV, primul pas spre eliminare. Legea a fost adoptată în Parlament

Taxa radio-TV ar putea fi elimiată, alături de o serie de alte taxe, după ce proiectul de lege depus de PSD a fost adoptat în unanimitate, cu 225 de voturi, de Camera Deputaților.

Legea PSD pentru eliminarea a peste 100 de taxe, inclusiv taxa radio-TV, a trecut de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Inițiativa legislativă reintrodusă în plen la cererea lui Liviu Dragnea, după ce Comisia pentru buget a decis scoaterea ei din proiect, relatează news.ro.

PNL ameninţat deja că va depune o sesizare la CCR, cu toate că și liberalii au votat proiectul. Ei au spus că legea este bună”în ansamblu”, însă nu sunt de acord eliminarea unor taxe, precum cea a taxei Radio-TV, şi a celei pentru paşapoartele temporare, care ar încuraja eliberarea lor şi ar putea crea probleme pentru regimul vizelor în state precum SUA şi Japonia.

Andreea Paul, deputat din partea PNL, a declarat de la tribună că „nu există artist mai mare decât PSD în a-i păcăli pe români”, criticându-l pe Liviu Dragnea, dar preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, i-a tăiat microfonul.

În discursul dinaintea solicitării reintroducerii articolului privind taxa radio-TV, președintele PSD a menționat că sunt probleme în managementul instituţiilor publice de presă și că taxa radio-TV trebuie eliminată. Totodată, liderul social-democrat a cerut schimbări mai ample în SRTV şi SRR, inclusiv introducerea concursurilor pentru posturile de conducere.

Deputaţii din Comisia de buget-finanţe au dat luni aviz favorabil proiectului de lege privind eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, propus de PSD, dar articolul care prevede eliminarea taxei radio-tv a fost scos din proiect. Eliminarea a fost agreată de toate grupurile parlamentare, inclusiv cel al PSD.

Liviu Dragnea a insistat marţi că, în pofida înţelegerii de luni, taxa radio-TV trebuie totuşi eliminată.

Legea va fi trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis. PNL a amenințat că va folosi toate mijloacele legale pentru a o bloca, drept urmare a eliminării taxei radio-TV. Nu este exclusă nici atacarea legii la Curtea Constituţională.

Deputatul PNL Andreea Paul este de părere că eliminarea taxei ar duce la aservirea politică a instituţiilor publice de presă. ”Este o uriaşă greşeală a Parlamentului României, sub votul majorităţii PSD. Acest vot va îngenunchea Radioul public şi Televiziunea publică, în perioada campaniei electorale”, a declarat deputatul Andreea Paul, după şedinţa de plen.