Plăcinta cu dovleac se numără printre deserturile copilăriei noastre. Și pentru că suntem în plin sezon, este momentul prielnic pentru a îți surprinde familia cu acest desert. Iată rețete de plăcinte de dovleac din toată România. Cum gătesc gospodinele acest deliciu al toamnei.
Dovleacul este copt și parcă îți este poftă de o plăcintă cu dovleac ca la mama acasă? Cumpără igredientele și apucă-te de treabă!
Ingrediente
Pentru aluat:
Umplutură:
Mod de preparare:
Dovleacul mărunțit se pune într-o cratiță, peste care se adaugă cantitatea de zahăr, după preferință, și scorțișoara, se amestecă și se lasă la călit până se va înmuia bine, până o parte din zeamă se va evapora (aproximativ 20 de minute).
În timp ce se lasă la răcit, se vor pregăti foile de plăcintă. Într-o altă cratiță se pune laptele, uleiul și zahărul, la foc mic, până compoziția va da în clocot. Amestecul se va pune într-un bol peste care se va adăuga oul, esența de vanilie, bicarbonatul de sodiu, un praf de sare, și, puțin câte puțin, făina, amestecând tot timpul.
Se frământă aluatul până devine omogen și moale, dar să nu se lipească de mâini. Se împarte în 2 părți egale, se presară puțină făină și, cu ajutorul unui sucitor, se întinde până se formeaza foaia de mărimea unei tăvi de copt. S eva acoperi doar fundul acesteia, surplusul de aluat fiind îndepărtat cu un cuțit.
Peste foaie se adaugă umplutura de dovleac, se întinde uniform și acoperă cu cea de-a doua foaie. Se unge cu oul bătut pentru a căpăta o culoare frumoasă la cuptor.
La final, se adaugă tava în cuptor, la 180 de grade, timp de aproximativ 30- 40 de minute. Se pudrează și poate fi gata de consumat.
Iată o reteță de placintă fragedă cu dovleac și aromată cu scorțișoară, simplă și foarte rapid de preparat!
Ingrediente
Aluat:
Umplutură:
Mod de preparare:
Se curăță dovleacul și se dă prin răzătoarea mare sau la robotul de bucătărie. Se ia un kilogram și jumătate și se pune într-o oală încăpătoare peste care se adaugă zahărul și untul. Se pune la fiert până se înmoaie și scade toată zeama pe care a lăsat-o. După ce se oprit aragazul, se adaugă esența de rom și scorțișoara, se amestecă și se lasă la răcit.
Între timp, se prepară aluatul. Se adaugă puțină sare pentru făină și se va face o adâncitură în mijloc în care se va pune uleiul și oțetul (acesta frăgezește aluatul). Se toarnă apa rece și se frământă aluatul până devine elastic și pufos.
Se împarte în patru, se presară făină pe masă, și se întinde, pe rând, câte o foaie dreptunghiulară și subtire, care se unge cu puțin ulei. Compoziția de dovleac se împarte în patru, se umple foile, după care se rulează până se obține un rulou ce trebuie sigilat bine la capete.
Se pun în tava unsă cu ulei și se taie plăcinta în bucăti cu un cuțit bine ascuțit. La final, se ung rulourile cu ulei, pentru ca plăcinta să fie ușor crocantă.
Se adaugă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, cam 40 de minute, până se va rumeni frumos deasupra. După ce s-a lăsat puțin la răcit, se presară zahărul pudră și va fi numai bună se consumat.
Spor în bucătărie și poftă bună!