Home » Life & Style » Icoana Maicii Domnului de la Ghighiu. De ce se spune că e făcătoare de minuni. Ce li s-a întâmplat celor care s-au rugat aici

Icoana Maicii Domnului de la Ghighiu. De ce se spune că e făcătoare de minuni. Ce li s-a întâmplat celor care s-au rugat aici

Manolică Anca / 21.05.2021, 15:08
Icoana Maicii Domnului de la Ghighiu. De ce se spune că e făcătoare de minuni. Ce li s-a întâmplat celor care s-au rugat aici

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Ghighiu, numită și Maica Domnului Siriaca, este una dintre cele mai renumite icoane cu Maica Domnului de la noi din țară. Se spune că această icoană, foarte veche, dar extrem de iubită de credincioși, a ajutat mulți oameni aflați în suferință. Iată ce minuni s-au petrecut în fața ei.

Icoana Maicii Domnului de la Ghighiu

La mai puțin de cinci kilometri de Ploiești, în satul Ghighiu, comuna Bărcănești, se regăsește Mânăstirea Ghighiu. Mănăstire de maici, aceasta poartă hramul Izvorului Tămăduirii. În interiorul său stă la loc de cinste una dintre cele mai renumite icoane cu Maica Domnului din țară, numită și Maica Domnului Siriaca. Aceasta este foarte veche şi foarte iubită de credincioşi, în fața ei petrecându-se nenumărate minuni.

Mânăstirea a fost zidită acum mai bine de patru secole, între anii 1858 și 1866, şi sfinţită pe 31 martie 1866, de stareţii Eftimie şi Antonie, cu ajutorul Mitropolitului Nifon. Se spune că ar fi fost ridicată pe temelia unei fostei biserici de lemn, construită în anul 1817, însă despre care nu se știe când și în ce împrejurimi a fost dărâmată.

De-a lungul vremii, lăcașul de cult a trecut prin numeroase încercări, fiind avariat în urma bombardamentelor din 1944, de cutremurele din 1940 și 1977. Cu toate acestea, mănăstirea a fost de fiecare dată consolidată, restaurată și renovată pentru a fi, în continuare, loc de rugăciune și de împlinire a dorințelor pentru credincioși.

De ce se spune că e făcătoare de minuni

Mănăstirea, aflată în mijlocul unei păduri care aparținea legendarilor Codri ai Vlăsiei, atrage anual mii de credincioşi din toată ţara. Oamenii vin aici să se roage din două motive: Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Siriaca, şi un renumit izvor tămăduitor, ce se află în curtea lăcașului.

Icoana Maicii Domnului de la Ghighiu
Icoana Maicii Domnului de la Ghighiu

Icoana Maicii Domnului de la Ghighiu, zugrăvită pe lemn de santal, se regăsește în biserica cea mare, în partea dreaptă. Aceasta îşi păstrează numele de „Siriaca” datorită provenienţei sale și originilor sale, din Siria. Icoana a fost primită de la episcopul Vasilios Samaha, care, după ce a dăruit-o mănăstirii Ghighiu, a început să plângă şi să îşi ceară iertare de la Maica Domnului pentru că a trebuit să o despartă de biserica în care se afla şi să o aducă în România, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Ce li s-a întâmplat celor care s-au rugat aici

La Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Ghighiu vin și se roagă credincioși din toată țara, dar mai ales femeile care nu pot deveni mame. Aceasta este renumită pentru ajutor în naşterea pruncilor şi tămăduirea unor boli. Există foarte multe mărturii ale credincioaselor care au îngenuncheat și s-au rugat la icoană cu multă pocăință și smerenie, rugăciunile fiindu-le ascultate.

Multe familii au fost binecuvântate cu prunci, au avut loc vindecări care nu pot fi explicate din punct de vedere științific și multe familii ce se aflau în pragul divorțului și-au găsit liniștea și împăcarea. Minunile icoanei Maicii Domnului Siriaca nu s-au oprit nici astăzi, credința și stăruința celor care vin să se roage fiindu-le răsplătită de fiecare dată.