Home » Utile » Harta seismică a Europei. Care sunt zonele cu risc ridicat de cutremure

Harta seismică a Europei. Care sunt zonele cu risc ridicat de cutremure

Pană Emanuela / 28.08.2021, 07:44
Harta seismică a Europei. Care sunt zonele cu risc ridicat de cutremure

„Bătrânul continent“ este casă pentru mai multe țări care au regiuni cu activitate seismică, iar România este și ea pe această hartă. Specialiștii avertizează că în următorii 50 de ani s-ar putea produce două sau chiar trei cutremure majore în țara noastră. Cu toate acestea, România nu este țara în care riscurile sunt cele mai mari. Află, în continuare, care sunt cele mai periculoase zone din Europa în ceea ce privește cutremurele.

Harta seismică a Europei

În ultimii ani, la nivelul întregului teritoriu al Europei s-a înregistrat o creștere a riscurilor inerente schimbărilor climatice și a riscului de producere a dezastrelor. Dezastrele naturale din regiune au cauzat numai în ultimele patru decenii pierderi economice de peste 511 miliarde de euro (dintre care 71% au fost neasigurate) și peste 91.000 de victime.

Astfel de efecte sunt agravate de schimbările climatice, pe măsură ce fenomene precum incendiile de vegetație sezoniere, inundațiile din ce în ce mai dezastruoase sau valurile de caniculă devin tot mai răspândite în Europa. Acest lucru este valabil și pentru România, țara cu unul dintre cele mai pronunțate profiluri de risc seismic din regiune, precum și cu cel mai mare număr de inundații din UE în ultimul deceniu.

Revenind la subiectul articolului de față, menționăm că, pe harta pericolului seismic din Europa, inserată mai jos, cele mai active zone seismice sunt marcate cu roșu. Italia, Grecia și Turcia sunt țările cu cel mai ridicat risc seismic, cutremurele provocând aici dezastre imense în ultimul secol. Deși riscul de cutremure e ceva mai mic în România, țara noastră se află și ea pe hartă.

România, printre cele mai expuse zone în fața unui cutremur de proporții

În utlimul secol, în România au fost înregistrate 13 cutremure majore, care au afectat peste 400.000 de români și au curmat viața a peste 2.000 de oameni. De daune nu mai vorbim. Pierderile economice produse numai de cutremurul din anul 1977 au depășit valoarea de 1,8 miliarde de euro, lăsând fără adăpost peste 35.000 de români – una dintre cele mai dureroase amintiri din istoria recentă a țării, căci peste 1.500 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza seismului.

Zona seismică de maximă intensitate din țara noastră este, după cum probabil știm cu toții, Vrancea. Cel mai puternic cutremur înregistrat în România în ultimii 25 de ani s-a produs în 2004 și a avut o magnitudine de 6 grade pe scara Richter.

După cum aminteam și mai sus, un studiu desfășurat în 13 state, la care au participat 50 de cercetători, arată că în următorii 50 de ani în România s-ar putea produce doua sau chiar trei cutremure majore, însemnând magnitudini de peste 7 grade pe scara Richter.

În ceea ce privește zonele cu cel mai mare risc seismic, România este pe locul patru în Europa.

Citește și: Harta seismică a României. Unde sunt cele mai mari șanse să se producă puternice cutremure

Care sunt cele mai periculoase zone

Mulți dintre noi ar fi tentați să creadă că zona cel mai des vizată de cutremure majore în Europa este Italia, însă în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Este adevărat că Italia se numără printre cele mai periculoase zone la capitolul cutremure, însă locul fruntaș îi revine Greciei.

Harta seismică a Europei. Care sunt cele mai periculoase zone
Harta seismică a Europei. Care sunt cele mai periculoase zone

În ultimul secol, în Grecia au fost înregistrate 15 cutremure cu magnitudini cuprinse între 6 și 7. Cel mai puternic seism s-a produs în anul 1956 și a avut o magnitudine de 7,7 grade! Atunci, nu mai puțin de 56 de persoane și-au pierdut viața. În 1996, când un cutremur de 6 grade care lovit Atena, numărul morților a fost de aproape trei ori mai mare.

Cel mai recent seism puternic produs în Grecia a distrus una dintre cele mai frumoase plaje din insula Lefkada.

O altă țară greu încercată pe harta pericolului seismic din Europa este Turcia, cu 43 de cutremure de 6 şi 7 grade în ultimul secol. Un singur cutremur, și anume cel produs în 1939, a făcut peste 32.000 de morţi. Cel mai recent cutremur devastator care a zguduit de-a dreptul Turcia a vut loc în 1999, în regiunea Izmit, la 100 de kilometri de Istanbul. Seismul a luat viața a peste 17.000 de oameni.