Home » Când, unde, cum » Harta seismică a României. Aici sunt șansele cele mai mari să existe cutremure

Harta seismică a României. Aici sunt șansele cele mai mari să existe cutremure

Cojocaru Cristian / 25.08.2021, 11:41
Harta seismică a României. Aici sunt șansele cele mai mari să existe cutremure

Specialiștii seismologi frecvent aduc în discuție posibilitatea producerii unui seism mare pe teritoriul țării noastre. Află cum arată harta seismică a României și care sunt zonele cele mai predispuse unde pot avea loc cutremure cu o magnitudine crescută.

Cum arată harta seismică a României

Cutremurul din data de 4 martie 1977 a fost cel mai puternic înregistrat pe teritoriul țării noastre. La acea vreme, mai muli oameni și-au pierdut viața și foarte multe clădiri au fost distruse. De atunci, mulți români au rămas cu îngrijorarea că un nou cutremur de o asemenea magnitudine s-ar putea produce.

Specialiștii sunt de părere că șansele ca un nou cutremur să aibă loc în viitor pe teritoriul României, sunt destul de mari. Acest lucru pentru că așezarea țării noastre arată un potențial crescut din punct de vedere seismic, așadar putând avea loc cutremure și cu magnitudinea cuprinsă între 6 și 7 pe scara Richter.

Unele zone ale României sunt destul de ferite de această calamitate naturală însă, există locuri unde activitatea seismică este una ridicată, astfel că un cutremur cu o magnitudine mare poate avea loc oricând, iar șansele sunt foarte mari. Cea mai cunoscută zonă cu un astfel de potențial seismic este Vrancea.

Cele mai multe cutremure din România au loc aici, iar acest lucru se întâmplă pentru că aceea este o zonă unde mai multe plăci tectonice se întâlnesc, fiind vorba despre zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană. Cutremurele din această zonă se produc la adâncimi cuprinse între 60-200 de kilometri. Pe aceeași hartă seismică a României se regăsesc și regiuni precum Făgăraș-Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.

„Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene.”, se arată într-un studiu al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, citat de adevărul.ro.

harta seismică româniei
Harta seismică a României

Cea mai predispusă zonă a Capitalei

Aceste zone ale țării reprezintă locurile cele mai predispuse unor cutremure însemnate ca și număr și magnitudine. Seismologii avertizează autoritățile de fiecare dată să fie pregătite în cazul producerii unui astflel de cutremur. Totodată, trebuie să fie luate toate măsurile necesare pentru ca situația să fie gestionată cât mai bine iar pierderea de vieți omenești să fie cât mai mică sau deloc.

La cutremurul din 1977, Bucureștiul a fost devastat, având în vedere că foarte multe clădiri au fost puse la pământ și aproximativ 1.400 de persoane și-au pierdut viața doar la nivelul Capitalei. Specialiștii afirmă că în București există mai multe zone care sunt vulnerabile în fața unui asemenea eveniment natural, iar efectele pot fi devastatoare.

Specialiștii din cadrul Ministerului Dezvoltării au realizat un studiu în anul 2016 din care reiese faptul că, în cazul unui cutremuri, cea mai vulnerabilă zonă este nordul Capitalei. Din același studiu se arată faptul că efectele cutremurului ar putea fi resimțite în cartierul Pantelimon, sectoarele 5 și 6 care includ cartierele Militari, Drumul Taberei și Crângași. Nici Centrul vechi al Bucureștiului nu este ferit de o asemenea catastrofă, cu atât mai mult cu cât clădirile din zonă sunt foarte vechi iar structurile de rezistență ale acestora nu au mai fost consolidate, lucru care lasă clar de înțeles că, în fața unui cutremur, acestea nu ar rezista.