Home » Auto » Când expiră școala de șoferi, de fapt. În cât timp, de la data absolvirii, se poate da examenul pentru permis

Când expiră școala de șoferi, de fapt. În cât timp, de la data absolvirii, se poate da examenul pentru permis

Alexandru Cazacu / 15.08.2022, 13:34
Când expiră școala de șoferi, de fapt. În cât timp, de la data absolvirii, se poate da examenul pentru permis

Mulți dintre cei care împlinesc vârsta de 18 ani își doresc să obțină un permis de conducere. După cum bine știm, după absolvirea școlii de șoferi, candidații trebuie să susțină un examen. Din păcate, nu toată lumea reușește să ia acest examen, așa că persoanele care l-au picat au o anumită perioadă în care pot să îl dea din nou. În acest context, noi vă vom spune când expiră școala de șoferi. Haideți să aflăm în cât timp, de la data absolvirii, se poate da examenul pentru permis.

Când expiră școala de șoferi, de fapt

În caz că nu știați, școala de șoferi este valabilă 12 luni din momentul absolvirii, adică de la data efectuării ultimei ore de conducere. Cu toate acestea, este recomandat ca examenul auto să fie susținut cât mai repede după finalizarea școlii. Asta deoarece cunoștințele sunt proaspăt asimilate. În plus, în timpul unui an se pot schimba multe aspecte legale cu privire la regimul rutier.

Așadar, dacă în cele 12 luni de la absolvirea școlii de șoferi nu reușiți să promovați examenul pentru permis, veți fi nevoiți să reluați atât procesul de pregătire teoretică, cât și orele de conducere minim obligatorii. Ba chiar mai mult de atât, va trebui să întocmiți din nou dosarul cu toate actele necesare.

Ce valabilitate au documentele pentru dosar

Chiar și documentele pe care le-ați pus la dosarul pentru permis au un termen de valabilitate. După o anumită perioadă de timp, unele acte nu for mai fi valabile. Iată ce valabilitatea au documentele din dosarul pentru permis de conducere.

  • Fișa medicală și avizul psihologic – valabilitate 12 luni de la data efectuării acestora.
  • Cazierul judiciar este valabil doar 6 luni de la data eliberării.
  • Fișa de școlarizare (documentul eliberat de școala de șoferi la sfârșitul pregătirii) este valabilă, după cum spuneam, 1 an de la efectuarea ultimei ore de conducere.

În schimb, taxa pentru permis nu are valabilitate. Așadar, dacă în cele 12 luni, cât este valabil dosarul, nu reușiți să promovați examenul pentru permis, taxa se poate folosi la un alt dosar, potrivit scoalarutieră.ro.

Când expiră școala de șoferi, de fapt
Când expiră școala de șoferi, de fapt

Ce amendă riscă să primească cei care circulă cu permisul expirat

Se poate întâmpla ca unii șoferi să nu bage de seamă și să circule cu permisul de conducere expirat. Ei bine, potrivit Codului Rutier, „Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”.

Trebuie să știți că amenda pentru această faptă este destul de mare, așa că este indicat să verifici valabilitatea documentului la intervale regulate. Procesul de schimbare a permisului auto nu este chiar dificil și ar fi păcat să te alegi cu o amendă doar pentru simplul fapt că ai uitat când îți expiră carnetul.

În ceea ce privește amenda, valoarea acesteia este cuprinsă între 870 și 1.160 de lei. În plus, te vei alege și cu câteva puncte de penalizare, iar acestea se șterg abia după șase luni, din momentul în care au fost primite.