Home » Auto » Când și-a cumpărat Ion Țiriac primul Porsche și ce model fascinant a ajuns acum să aibă în colecția sa. Face parte dintr-o serie limitată

Când și-a cumpărat Ion Țiriac primul Porsche și ce model fascinant a ajuns acum să aibă în colecția sa. Face parte dintr-o serie limitată

Cojocaru Cristian / 02.09.2021, 17:35

Ion Țiriac este cunoscut nu doar pentru cariera sa sportivă, ci și datorită colecției sale de mașini de milioane de euro. Află când și-a cumpărat Țiriac primul său model de Porsche.

Primul Porsche al lui Ion Țiriac

Luna septembrie a venit cu un nou model în cadrul Țiriac Collection. Este vorba despre Porsche 911 Targa 4S Heritage Design Edition. Astfel, toți cei pasionați de mașini sunt așteptați cu acest weekend să descopere noul model adăugat colecției. Acest model a fost fabricat în doar 992 de unități și completează gama de autoturisme create și personalizate special pentru campionul român.

Modelul are la interior o placă din aur pe care este inscripționat numărul ”009/922”, în timp ce la exterior, grafica aplicată cuprinde același număr. Prezent în cadrul evenimentului găzduit la Porsche București, Ion Șitiar ca povestit despre primul său model de Porsche achiziționat în urmă cu câteva decenii.

“Am achiziționat primul meu Porsche în anul 1975. Porsche este o marcă fascinantă, care a excelat permanent la capitolele design și performanță. Acest exemplar Porsche este produs în 2020, într-o serie destul de limitată, de 992 de unități. Am ținut ca această ediție să aibă un exponat aici, în România, la Țiriac Collection. Numărul 007 era a lui James Bond, 008 al nu știu cui, eu am primit numărul 009, corelat zilei mele de naștere. Nu este o jucărioară frumoasă, este o treabă tehnologică care iese din comun,” a declarat Ion Țiriac.

Fostul sportiv de talie mondială a mai dezvăluit cu această ocazie că există și o poveste în spatele plăcuțelor de aur semnate.

“Ar trebui să mi-o semnezi în aur, i-am spus lui Porsche. Mi-a răspuns că ei nu fac treburi de acestea, ei fac doar mașini foarte bune. Semnături pot să îmi dea, dar nu gratis. Şi de atunci am eu de fiecare dată plăcuța, iar cand iese o mașină nouă pentru Țiriac Collection, domnul Porsche o personalizează”, a mai adăugat Ion Țiriac.

țiriac primul porsche
Porsche 911 Targa 4S Heritage Design Edition Tiriac Collection

Colecția de mașini pe care o deține miliardarul

Elementele de design ale noului model al colecției aparțin anilor ’50 și reprezintă primul dintre cele patru piese de colecție din strategia Heritage Design dezvoltaăt de Porsche. Vopseaua Cherry Metallic este unică pentru această ediție specială, în timp ce pachetul grafic de pe uși și aripile frontale amintește de primele mașini de curse ale companiei.

În ceea ce pivește interiorul, acesta este prevăzut cu piele în două culori: Bordeaux Red și Atacama Beige, iar scaunele și ușile sunt tapițate cu velur. Abia sub capotă este dezvăluită adevărata măiestrie a constructorului auto, având în vedere că mașina este echipată cu un motor turbo de 3,0 litri care dezvoltă 450 CP și un cuplu de 530 Nm. Așadar, Heritage Edition atinge viteza de 100 km/h în 4,4 secunde, cu o viteză maximă de 304 km/h.

“Ca importator național al mărcii Porsche, Porsche Inter Auto Romania, prin Centrul Porsche București,  a avut și are o colaborare frumoasă și de durată cu domnul Ion Țiriac, aducând în țară exemplare extraordinare din gama modelelor Porsche. Ne bucură foarte mult generozitatea domnului Ion Țiriac, care prin Țiriac Collection aduce publicul în contact cu automobile de excepție. Pasiunea pentru design, pentru evoluția istorică a automobilului e reflectată în Țiriac Collection, dar și în această ediție specială 911 Targa 4S Heritage Design, care îmbină accentele retro cu cele moderne cu o eleganță de neegalat” a spus Adrian Pascu, Director Executiv, Importator Porsche, Porsche Inter Auto Romania.

Ion Țiriac este foarte mândru de colecția sa de mașini, fiind una dintre cele mai impresionante din întreaga lume. Acesta deține nu mai puțin de 36 de autoturisme Rolls Royce și totodată și cele mai rare. Colecția lui Ion Țiriac este singura colecție privată din lume în care se regăsesc toate cele 6 generații de RollS Royce Phantom.

„Orice mașină cumperi în momentul de față, cu un milion de euro sau două, nu poate decât să crească în preț și valoare, pentru că sunt foarte puține. Nu știu care este cea mai scumpă mașină a mea. Pe mine mă fascinează Rolls-Royce, am 30-40 de bucăți. Sunt unic în lume, am colecția de Phantom, unu, doi, trei și patru. Din Phantom IV au fost făcute numai 18, care au fost vândute numai curților regale… Regina Angliei are două, Juan Carlos are trei, chiar l-am rugat să vândă și el, dar mi-a spus că nu poate pentru că aparțin Curții. Până și Saddam avea una! Eu cunosc numai două mașini care sunt în afară de astea, eu le am pe amândouă”, a spus Țiriac într-un interviu.