Home » Auto » Care este cel mai scurt drum spre Bulgaria. Tot ce trebuie să știi: distanță, rute, puncte trecere frontieră

Care este cel mai scurt drum spre Bulgaria. Tot ce trebuie să știi: distanță, rute, puncte trecere frontieră

Voicu Costin / 03.05.2022, 12:59
Care este cel mai scurt drum spre Bulgaria. Tot ce trebuie să știi: distanță, rute, puncte trecere frontieră

Vacanțele în Bulgaria sunt din ce în ce mai căutate de români. Ei aleg această țară pentru că prețurile sunt ceva mai mici decât la noi în țară, iar serviciile, spun unii, că ar fi mai calitative. La fel se întâmplă și în cazul condițiilor oferite pe plăji (curățenie, facilităţi etc.). Cum puteți ajunge cel mai rapid în Bulgaria din România, pe unde se poate trece și care sunt costurile și distanța?

Cele mai importante puncte de trecere din diferite zone ale României

În Bulgaria se poate ajunge cu mașina personală sau cu autocarul. Există curse frecvente din orice oraş al țării către litoralul bulgăresc, însă cel mai flexibil este să mergi cu mașina personală. Poți să ajungi pe litoralul din Bulgaria și cu avionul sau cu trenul, însă în momentul de față, trebuie să știi că nu există zboruri directe București – Varna, iar în ceea ce privește transportul feroviar, acesta are un sistem destul de complicat în Bulgaria.

Mai jos am pregătit o listă cu cele mai importante puncte de trecere, cu plecare din mai multe zone ale țării noastre.

  • Giurgiu (RO) – Ruse (BG) este cel mai tranzitat și totodată cel mai facil punct de trecere, dacă vii dinspre Transilvania sau Muntenia. Aici vei traversa Podul Prieteniei. Așadar, dacă pleci din Sibiu, Brașov, Ploiești, București, sau alte orașe din aceste regiuni, drumul cu ieșire pe la Giurgiu îți va fi probabil cel mai la îndemână. Și dacă pleci din orașele din zona Moldovei, acest punct de trecere poate fi util traseului tău, în funcție de destinația finală, chiar dacă ai disponibile și alte variante precum Vama Veche sau Negru Vodă.
  • Vama Veche (RO) – Durankulak (BG) este punctul de trecere care-ți va fi de ajutor dacă pleci dinspre Dobrogea sau din Moldova. Dacă pleci din zona litoralului românesc sau din zona Moldovei, vei trece granița și îți vei continua drumul pe E87, până la destinația ta finală de pe litoralul din Bulgaria.

Cea mai scurtă rută București – Bulgaria, dacă vrei să ajungi pe litoralul bulgăresc

Dacă vrei să alegi drumul cel mai scurt din București către destinația vacanței tale, îți prezentăm mai jos, cea mai scurtă rută dacă pleci către majoritatea dintre stațiunile de la malul Marii Negre, din Bulgaria.

Cea mai scurtă ruta este, Giurgiu – Ruse, iar acest punct de trecere a frontierei este cel mai folosit și în cazul plecărilor către alte destinații din Bulgaria sau către Grecia și Turcia. De la București la Varna vei avea de mers aproximativ 3 ore și jumătate, în funcție și de condițiile de trafic, însă între Sumen și Varna te vei bucura de autostradă.

Cel mai recomandat traseu către stațiunile de pe litoralul Marii Negre din Bulgaria este cel prin Varna. Există și două alternative prezentate mai jos, însă cel mai probabil vei ajunge mai repede prin Varna. Dacă te îndrepți spre Sunny Beach, Nessebar sau Obzor, poți să ieși de pe autostrada A2 pe la jumătatea distanței între Sumen și Varna și să te intrepti către Provadia.

Alte puncte de trecere spre Bulgaria, din România

Românii au la dispoziție și alte puncte de trecere a frontierei către Bulgaria, unele mai puțin cunoscute sau tranzitate, însă de ajutor, dacă vei pleca din anumite zone ale țării spre litoralul bulgăresc sau dacă te îndrepți către alte țări și vrei doar să tranzitezi Bulgaria.

  • Călărași (RO) – Silistra (BG) – traseul este mai facil către litoralul bulgăresc dacă pleci de la Călărași sau în unele cazuri de la Slobozia sau Buzău. La Călărași vei trece cu feribotul către Ostrov (drumul durează aproximativ 30 de minute), iar apoi vei trece granița către Silistra. Prețul pentru feribot este unul destul de ridicat (70 lei/autoturism, doar dus). Recent, turiștii români care au călătorit în Bulgaria, au menționat că drumurile din Durankulak și Silistra spre litoral, sunt foarte bune, în timp ce drumul de la Kardam spre mare nu se află în condiții prea grozave.
  • Negru Vodă (RO) – Kardam (BG). Și acesta este un punct de trecere cunoscut turiștilor români, în mod special pentru cei care pleacă din zona litoralului românesc, dar și pentru unii dintre turiștii care vin din zona Moldovei.
  • Calafat (RO) – Vidin (BG) este un alt punct de trecere pe care-l vei putea folosi dacă pleci dinspre Banat sau Oltenia. Această variantă de traseu este folosită de unii dintre românii care vor să ajungă pe litoralul bulgăresc din orașe precum Drobeta Turnu Severin, Craiova, Târgu Jiu, Timișoara sau chiar Arad.
  • Bechet (RO) – Oreahovo (BG). Acest traseu este folosit de regulă de unii dintre turiștii români care pleacă din Craiova sau alte locații din această zonă, dar și de unii dintre aceia care tranzitează Bulgaria către Grecia sau Turcia. Și aici vei trece punctul de frontieră cu feribotul, al cărui program de funcționare trebuie verificat înainte de plecare, pentru că variază în funcție de perioadă.

Taxele de drum spre Bulgaria

În funcție de punctul de trecere pe care-l vei alege pentru traseul tău, există și alte câteva taxe despre care trebuie să știi, înainte să pleci la drum.

  • Giurgiu – Ruse, taxa de pod în valoare de 3 euro pe sens.
  • Calafat – Vidin, taxa de pot în valoare de 6 euro pe sens.
  • Călărași – Silistra, taxa feribot de 10 euro/mașină. Pentru trecerea la Silistra sunt disponibile 2 feriboturi, cu prețuri similare.
  • Bechet – Oreahovo, taxa feribot, în valoare de 12 euro/sens.

Poți consulta tarifele actualizate pentru taxele de pod aici, iar dacă vrei să fii la curent cu taxele pentru feriboturi, te poți informa de aici.

Distanța către și în Bulgaria

Unul dintre primii pași pe care îi faci atunci când pregătești traseul tău pentru vacanța din Bulgaria, este să te informezi despre distanțele pe care le ai de parcurs. Am pregătit o listă mai jos.

București – Nisipurile de Aur – 283 km cu trecere prin Ruse, 333 cu trecere pe la Kardam (Negru Vodă). Această este una dintre cele mai populare și intens folosite rute din România.

  • București – Albena – 259 km cu trecere pe la Silistra, 299 km cu trecere pe la Ruse sau 322 km cu trecere pe la Kardam (Negru Vodă).
  • București – Kavarna – 309 km cu trecere prin punctul de frontieră de la Vama Veche.
  • București – Nessebar – 342 km, cu trecere pe la Ruse.
  • București – Sunny Beach – 336 km, cu trecere pe la Ruse.
  • București – Bansko – 545 km cu trecere pe la Ruse.
  • Constanța – Nisipurile de Aur – 143 km, cu trecere pe la Vama Veche.
  • Mangalia – Nisipurile de Aur – 119 km, cu trecere pe la Vama Veche.
  • Vama Veche – Nisipurile de Aur – 91 km.
  • Craiova – Varna – 421 km, cu trecere pe la Ruse.
  • Craiova – Nisipurile de Aur – 437 km, cu trecere pe la Ruse.
  • Brașov – Nisipurile de Aur – 474 km, cu trecere pe la Ruse.
  • Sibiu – Nisipurile de Aur – 536 km, cu trecere pe la Ruse.
  • Iași – Albena – 547 km, cu trecere pe la Kardam (Negru Vodă).

Dacă vrei să afli timpul de așteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei, dar și punctele în care traficul este suspendat temporar, poți consulta aplicația Trafic Online lansată de Poliția de Frontieră. Distanţele și drumul se pot modifica, dacă folosiți o aplicație de GPS. În funcție de trafic, de lucrările de pe drumul pe care doriți să îl parcurgeți și accidente, este posibil ca distanță să varieze, la fel și timpul.