Home » Auto » Cât alcool poți să bei, înainte de a te urca la volan. Orice șofer trebuie să știe asta

Cât alcool poți să bei, înainte de a te urca la volan. Orice șofer trebuie să știe asta

Cojocaru Cristian / 21.12.2021, 13:19
Cât alcool poți să bei, înainte de a te urca la volan. Orice șofer trebuie să știe asta

În România, lucrurile stau puțin diferit față de alte state, iar acest lucru pentru că toleranța consumului de alcool atunci când te urci la volan, este zero. Consumul de alcool îți poate influența drastic capacitatea de a conduce un autovehicul, astfel că reacțiile și reflexele sunt diminuate din cauza alcoolului. Află cât alcool poți consuma îninate de a te urca la volan.

Ce prevede legea cu privire la consumul de alcool la volan

Atunci când știi că trebuie să te urci la volan, cel mai bine este să nu consumi deloc alcool, iar acest lucru pentru că te poți alege cu o amendă contravențională sau, mai rău, cu un dosar penal. La nivelul Europei, sunt cinci state care sancționează consumul de alcool la volan. Dintre acestea fac parte Cehia, Slovacia, Ungaria, Ucraina și România.

Alcoolul consumat poate fi tradus prin alcoolemie, iar aceasta se măsoară în grame de alcool la litrul de sânge. Modalitatea de depistare a alcoolemiei poate fi făcută prin teste de urină, sânge sau respirație. Ca să înțelegi mai bine, află că 1g/l reprezintă partea de alcool pur la 1.000 de părți de sânge.

Potrivit legislației românești, pragul care face diferența între contravenție și infracțiune est ede 0,4mg/l. Astfel, dacă alcoolemia depistată este de până la 0,4g/l de alcool pur în aerul respirat îți va aduce sancțiunea cu amendă care este cuprinsă între 21 și 50 de  puncte, precum și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de șase luni. În bani, această amendă va fi cuprinsă între 3.045 de lei și 7.250 de lei, pentru că un punct amendă este echivalent cu 145 de lei. În cazul în care achiți amenda în 15 zile, aceasta va fi la jumătate.

Dacă totuși ai petrecut mai mult și cantitatea de alcool depășește pragul de 0,4g/l alcool pur în aerul expirat, ceea ce reprezintă cel puțin 0,8g/l alcool pur în sânge, atunci acest lucr este încadrat la infracțiune și se pedepsește cu amendă penală sau cu închisoarea de la unul la cinci ani.

alcool la volan
Un rezultat de peste 0,4 g la mie de alcool pur in aerul expirat este sanctionat cu dosar penal

Cât alcool poți consuma

Pentru a nu avea probleme cu legea, trebuie să știi cum să calculezi alcoolemia. Astfel, pe fiecare sticlă apare cantitatea de alcool pur raportat la 100 ml. Spre exemplu, la bere, media este de 5g/100 ml. Astfel, un litru de bere reprezintă consumul a 50 de grame de alcool pur. Această cantitate înmulțită cu coeficientul de 0,8, iar rezultatul împărțit la 70 de kg, ar rezulta o alcoolemie de 0,57g/l. Aceasta este valoarea maximă a alcoolemiei pe care o poți atinge dacă vei consuma patru beri a 500 ml fiecare.

În cazul persoanelor care beau pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei poate fi atinsă în aproximativ 20 – 30 de minute, având în vedere că metabolismul mai rapid. În cazul celor care consumă alcool și alimente, aceștia ar putea avea o surpriză pentru că alcoolemia maximă poate fi atinsă la aproximativ 1,5 – 2 ore de la momentul în care au băut.

Indiferent de starea de oboseală, de tipul băuturii cosnumate sau dacă persoana respectivă a mâncat, eliminarea alcoolului din organism are loc cu aproximativ 0,15 g/l/oră. O modalitate de a elimina mai ușor alcoolul din organism este prin exerciții fizice intense, însă chiar și așa, nu poate fi mai mare de 0,20 g/l/oră. Alcoolemia și timpul în care aceasta este eliminată din organismul unei persoane de 70 de kilograme, în funcție de băutura consumată arată că:

  • la 100 ml votcă, 0,45 g/l poate fi eliminată în 3 ore;
  • la 100 ml pălincă, 0,64 g/l poate fi eliminată în 4 ore și 10 minute;
  • la 100 ml lichior de 30 de grade, 0,34 g/l poate fi eliminată în 3 ore și 10 minute.