Home » Auto » Ce acte trebuie să ai la tine în cazul în care ieși din țară cu o mașină care nu-ți aparține

Ce acte trebuie să ai la tine în cazul în care ieși din țară cu o mașină care nu-ți aparține

Pană Emanuela / 18.07.2021, 11:23
Ce acte trebuie să ai la tine în cazul în care ieși din țară cu o mașină care nu-ți aparține

Ne aflăm în plin sezon al vacanțelor și al concediilor, iar mulți dintre noi se pregătesc să părăsească granițele țării, într-o călătorie cu mașina proprie sau a altcuiva. Șoferii care se regăsesc în această situație trebuie să știe că este necesar să aibă la ei, în original, nu doar actul de identitate și permisul de conducere, ci și o serie de acte ale mașinii, despre care vom vorbi în continuare.

Pleci cu mașina altcuiva în străinătate?

Într-o perioadă în care zborurile încă ridică o serie de probleme suplimentare, foarte multe persoane aleg să-și planifice concediul din perspectiva unui roadtrip. Printre principalele avantaje se numără siguranța pasagerilor (din punct de vedere epidemiologic), oportunitatea de a zivita mai multe obiective turistice și, nu în ultimul rând, libertatea de a schimba în orice moment traseul. Totuși, ieșirea cu mașina din țară implică și câteva aspecte legale pe care trebuie să le ai în vedere atunci când pornești la drum, mai ales dacă pleci cu mașina altcuiva.

Prin urmare, pentru a nu întâmpina dificultăți la granițe, ar fi bine să știi de pe acum care sunt actele autoturismului de care vei avea nevoie. Cu o bună cunoaștere a normelor, vei scuti din timp la punctele de trecere a frontierei și nu te vei abate de la planurile pe care le-ai făcut de acasă. Așadar, indiferent că te-ai hotărât să pleci în vacanță cu mașina personală sau cu cea a unui prieten, trebuie să te asiguri, în primul rând, că ai la tine permisul de conducere și actul de identitate valabile.

Potrivit informațiilor oferite pe site-ul Poliției de Frontieră, la controlul de frontieră, șoferii trebuie să prezinte obligatoriu următoarele acte: buletinul/pașaportul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare valabil al mașinii și cartea verde asociată poliței de asigurare pentru răspundere civilă auto.

Rețineți că aceste acte pot fi solicitate nu numai de către polițiștii de frontieră, ci și de cei de la rutieră.

Citește și: Cum poate fi declarată o mașină „clasică“ sau „de epocă“ în România. Șoferii plătesc 0 taxe pentru aceste mașini

Ce acte trebuie să ai la tine

De menționat că, așa cum precizează și autoritățile, documentele nu pot fi prezentate în copie, ci este obligatoriu să fie prezentate în original. Totodată, este important de știut că nu este necesar ca șoferii să aibă la ei un document special din care reiese efectuarea inspecției tehnice periodice.

Ce acte trebuie să prezinţi la vamă dacă vrei să ieşi din ţară cu o maşină care nu e pe numele tău
Ce acte trebuie să prezinţi la vamă dacă vrei să ieşi din ţară cu o maşină care nu e pe numele tău

Mai mult, conducătorul auto nu trebuie să aibă asupra sa o procură specială de la notar sau un contract de comodat pentru utilizarea autoturismului respectiv în afara țării – variante vehiculate pe internet.

La controlul de frontieră, nu este necesar să prezentați documente cu privire modalitatea de deţinere sau folosinţă a autovehiculului (contract, procură, comodat etc).

În cazul în care circulaţi în interiorul Uniunii Europene, autorităţile cu drept de control din statele pe care le tranzitaţi pot efectua verificări în cazul în care au suspiciuni privind modalitatea de deţinere a autovehiculului pe care-l conduceţi, fără însă a vă refuza intrarea sau interzice circulaţia pe teritoriul statelor respective“, se precizează pe site-ul autorității.