Home » Auto » Ce inscripție trebuie să apară pe anvelopele all season pentru a putea fi folosite iarna. Precizare importantă de la RAR

Ce inscripție trebuie să apară pe anvelopele all season pentru a putea fi folosite iarna. Precizare importantă de la RAR

Cojocaru Cristian / 11.10.2021, 15:32
Ce inscripție trebuie să apară pe anvelopele all season pentru a putea fi folosite iarna. Precizare importantă de la RAR

Tipul de anvelope este foarte important, astfel că acestea diferă în funcție de sezon. Autoritățile au venit cu o nouă decizie în ceea ce privește anvelopele all season, potrivite oricărui sezon.

Noile reglementări cu privire la anvelopele ”all season”

Registrul Autor Român (RAR) a venit cu o nouă poziție în ceea ce privește utilizarea anvelopelor de tip ”all season” în timpul anotimpului rece. Astfel, oficialii au lansat o nouă informare cu privire la inscripțiile care trebuie să apară pe tipul de anvelope, pentru ca acestea să poată fi folosite pe timpul iernii.

Potrivit instituției anterior menționată, toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, vor trebui să aibă inscripționate literele ”M” și ”S” care reprezintă noroi și zăpadă. Acestea pot fi sub forma de M+S, M.S. sau M&S, fiind tipul de anvelope care îndeplinesc toate cerințele de utilizare în condițiile de iarnă și prevăzute de către normele juridice care fac referire la legislația națională rutieră.

În comunicatul transmis de către Registrul Auto Român este menționat faptul că ”atât timp cât posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S, nu există sancțiuni”.

”Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment”, a mai transmis RAR.

anvelopele all season
Anvelopele trebuie să contina inscriptiile M si S pentru a putea fi folosite pe timp de iarna

Perioada anvelopelor de iarnă a început

Pentru că zăpada este deja prezentă în mai multe zone ale țării, Poliția Română a anunțat că a început perioada anvelopelor de iarnă obligatorii. Autoritățiele au mai transmis, de asemenea, că nu există o dată exactă la care anvelopele de iarnă devin obligatorii, astfel că acestea trebuie să fie montate pe autovehicule de către șoferii care circulă pe drumurile publice acolo unde sunt prezente zăpada, poleiul sau gheața, indiferent de care perioadă a anului este vorba.

În ceea ce privește sancțiunile, Poliția Română a transmis că cei care nu vor respecta legislația, fapta lor va fi sancționată cu măsura prevăzută la clasa a IV-a de sancțiuni, însemnând între 9 și 20 de puncte-amendă, în timp ce contravaloarea amenzii va fi cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. Totodată, șoferii vor fi sancționați și cu măsura de reținere a certificatului de înmatriculare.

”Legea cauciucurilor de iarnă” este prevăzută de OG nr.5/2011, care a intrat în vigoare în luna noiembrie a aceluiași an. Astfel, potrivit legislației în vigoare, toți participanții la trafic care circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, sunt obligați să aibă mașinile echipate cu anvelope de iarnă.

”Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă. Ele se identifică ușor, datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: M+S, M.S., MS sau M&S, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ‘all season’. Este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante”, au anunțat autoritățile.