Home » Auto » Ce înseamnă când se aprinde becul de ulei la mașină. Problemele pe care le semnalează

Ce înseamnă când se aprinde becul de ulei la mașină. Problemele pe care le semnalează

Voicu Costin / 10.03.2022, 20:00
Ce înseamnă când se aprinde becul de ulei la mașină. Problemele pe care le semnalează

Martorii de bord ai mașinii ne indică dacă există o problemă reală la partea tehnică a mașinii. Când vine vorba de întreținerea motorului și a componentelor mașinii, trebuie să avem grijă la fiecare semnal luminos în parte, care ne anunță că este posibil să avem o problemă minoră sau mai serioasă. Unul dintre aceste semnale luminoase este martorul de presiune a uleiului sau „becul de ulei”, așa cum este cunoscut. Ce semnificație are și cum trebuie să procedăm în acest caz?

Ce este uleiul de motor?

Martorul auto este alcătuit dintr-un angrenaj complex. El conține mii de piese și rotițe. Acestea sunt supuse frecării, ceea ce în mod normal duce la eroziune și la deteriorarea în timp a întregului sistem. Uleiul de motor are mai multe roluri în acest angrenaj, însă cel mai important este să asigure lubrifierea componentelor metalice, astfel încât gradul de uzură să fie minim.

Uleiul de motor oferă și protecție anti-corozivă. Dacă uleiul va fi schimbat la timp și veți folosi doar ulei de calitate, motorul mașinii tale va funcționa fără probleme. Pentru a nu avea probleme cu uleiul de motor, încercați să faceți o revizie periodică și să verificați nivelul lui.

Potrivit specialiștilor, schimbul de ulei trebuie să se facă la fiecare 10.000-15.000 de kilometri. Un conducător auto care parcurge mai mulți kilometric, într-o perioadă mai scurtă, va trebui să verifice nivelul uleiului din motor la câteva luni. Pe când un posesor de mașină care parcurge distanțe mai mari într-un timp mai îndelungat, poate verifica uleiul chiar și anual.

Ce reprezintă martorul uleiului de motor?

Acest martor se poate aprinde în două culori: galben și roșu. Atunci când luminează în galben înseamnă că nivelul uleiului a scăzut cu aproximativ un litru. Cu toate acestea, procesul de lubrifiere a componentelor motorului nu este afectat și se desfășoară în continuare în mod corespunzător. Nu este necesar să vizitezi un mecanic auto imediat, dar în scurt timp este indicat. Puteți completa chiar voi cu ulei, iar dacă martorul dispare, înseamnă că ați rezolvat problema.

Dacă martorul de presiune a uleiului se va aprinde în roșu, înseamnă că problema este mai gravă. Este indicat să opriți motorul și să luați legătură cu un specialist. Acesta vă va îndruma corect, astfel încât să nu aveți probleme cu mașina.

Cauzele aprinderii martorului de presiune a uleiului

Cauzele pentru care se poate aprinde martorul de presiune a uleiului pot fi:

  • Nivel scăzut al uleiului. Dacă este nevoie, oprește motorul și completează cu ulei până la nivelul indicat în cartea tehnică a mașinii. Este recomandat ca această operațiune să fie efectuată când motorul este rece. Repornește motorul, iar dacă martorul se stinge, înseamnă că problema a fost rezolvată.
  • O altă cauză ar putea fi uleiul degradat sau contaminat cu combustibil.
  • Îmbâcsirea filtrului de ulei.
  • Uzura excesivă a supapei acestuia.
  • Defectarea pompei de ulei. În acest caz, motorul mașinii voastre ar putea fi mai zgomotos. Și în acest caz trebuie să oprești motorul și să apelezi la profesioniști.
  • Pot apărea scurgeri de ulei din cauza unei garnituri de etanșare uzată. În acest caz trebuie să completezi nivelul de ulei și să ajungi la un service auto pentru o verificare detaliată.