Home » Auto » De ce apar scurgerile de ulei la mașină și cum poți rezolva situația

De ce apar scurgerile de ulei la mașină și cum poți rezolva situația

Voicu Costin / 22.01.2022, 13:00
De ce apar scurgerile de ulei la mașină și cum poți rezolva situația

Problemele tehnice ale mașinii va pot da bătăi de cap, dacă nu sunt reparate în timp util. Scurgerile de ulei pot fi problematice, mai ales când acestea persistă în timp, iar balta de ulei se mărește pe timp ce trece. Care sunt cauzele și cum pot fi reparate vă spunem în articolul următor!

Care sunt principalele cauze ale scurgerilor de ulei la mașină

Scurgerile de ulei de la mașină pot pune probleme serioase, dacă nu este rezolvată cât mai curând. Chiar și petele mici pot afecta buna funcționare a autoturismului. Pentru a rezolva problema cât mai ușor sau să aflați care sunt principalele motive rămâneți cu noi!

În cazul în care observi la un moment dat că automobilul tău începe să piardă ulei este esențial să identifici de unde vine scurgerea pentru că poate să fie o defecțiune majoră. Bineînţeles, aceste defecțiuni variază, cum ar fi un filtru de ulei uzat, până la funcționarea motorului fără lubrifiere a pieselor interne sau supraîncălzirea acestuia.

Dacă problema persistă este bine să vizitați un mecanic auto specializat şi să identificați problema pentru a fi reparată. Dacă ignorați problema, în timp pot apărea defecte majore și puteți plăti o sumă mai mare de bani pentru a o remedia.

Cauzele scurgerilor de ulei la mașină

Garnituri de etanșare uzate sau fisurate

Acestea sunt de regulă realizate din cauciuc, iar cu timpul, ele își pierd durabilitatea și devin mai puțin elastice. Ori se pot fisura dacă sunt foarte vechi. Astfel, își pot face apariția scurgerile de ulei în zona suprafețelor de contact etanșate de aceste elemente.

Defecte mecanice

Aceste defecte mecanice pot apărea din cauza spargerii băii de ulei. Această defecțiune este cauzată fie de obiecte dure care lovesc baia de ulei, fie ca urmare a lovirii unor obstacole.

Elemente de fixare slăbite

Unele elemente de fixare se pot deteriora ca urmare a vibrațiilor excesive ale mașinii care pot apărea în timpul deplasării pe un drum foarte denivelat. În același timp, uzarea amortizoarelor componente ale sistemului de suspensie poate provoca slăbirea acestor elemente de fixare.

Soluții pentru eliminarea cauzei scurgerilor de ulei

Dacă uleiul depășește nivelul recomandat elimină surplusul de ulei utilizând un echipament special sau scurge-l prin bușonul de golire.

Soluții pentru eliminarea cauzei care determină scurgerile de ulei la o mașină

  • verifică vizual capacul garniturii de etanșare, iar dacă este deteriorată înlocuiește-o.
  • verifică joncțiunea dintre blocul motor și chiuloasă.
  • verifică în rezervorul cu lichid de răcire dacă există urme de ulei.
  • verifică garnitura de chiuloasă și dacă prezintă urme de uzură, înlocuiește-o.
  • verifică filtrul de ulei, iar dacă observi scurgeri de ulei pe sub garnitura de etanșare înlocuiește componenta.
  • dacă de la ultimul schimb de ulei ai parcurs mai mult de 15.000 km va trebui să mergi pentru înlocuirea lubrifiantului și a filtrului de ulei.
  • curăță sistemul de lubrifiere cu ajutorul unui aditiv special, pe care îl torni în bușonul de umplere cu ulei, după care pornește motorul și lasă-l la ralanti câteva minute. Apoi, scurge lichidul, înlocuiește filtrul și adaugă ulei nou.
  • instalează protecția pentru baia de ulei, care va fi protejată, în cazul în care vei conduce pe drumuri denivelate mai des.