Home » Auto » Lichidul de răcire sau antigelul: ce rol are și cum se utilizează

Lichidul de răcire sau antigelul: ce rol are și cum se utilizează

Voicu Costin / 08.12.2021, 17:22
Lichidul de răcire sau antigelul: ce rol are și cum se utilizează

Iarna pune probleme șoferilor de fiecare dată când își face apariția. Sezonul rece aduce cu el restricții, înzăpeziri și blocaje în trafic. Participanții la trafic trebuie să înlocuiască cauciucurile de vară cu cele de iarnă pentru a împiedica producerea unor accidente grave. Lichidul de răcire sau antigelul este și el la fel de important, așa că în cele ce urmează vom explica ce rol are și cum vă poate ajuta.

Ce este antigelul?

Un detaliu la care deținătorii de autoturisme trebuie să fie atenți în sezonul rece este pregătirea mașinii corespunzător. Fluidele reprezintă componente foarte importante ce trebuie verificate și alimentate la timp. Lichidul de răcire, sau antigelelul, cum îl cunosc marea majoritate ajută motorul pentru o bună funcționare. Ignorarea alimentării mașinii cu acest lichid poate provoca defecțiuni majore la nivelul motorului. Pentru a evita astfel de situații neplăcute, trebuie să știți ce rol are și cum se folosește corespunzător.

Iarna a început să-și facă apariţia în țară, iar fenomenele meteo precum zăpadă și lapovița încep să creeze deja probleme șoferilor. Temperatura în termometre ajunge în unele zone și sub 0˚C. De aceea, trebuie să fiți atenți la prognoza meteo pentru a nu avea probleme în drumul spre zonele muntoase sau nu numai.

Pentru cei care nu au prea multe cunoștințe în domeniul mecanicii auto, vă putem spune că motorul unei mașini funcționează pe baza arderii de combustibil. Răcirea a reprezentat mereu un factor fundamental pentru a funcționa optim. Cel mai simplu sistem de răcire este cel cu aer, folosit de obicei la mașinile vechi. Acesta este ușor de reparat și ieftin, dar nu este foarte eficient.

Sistemul bazat pe un lichid de răcire, sau antigel, pentru motor este mai complex, este mai scump de reparat, dar este mai eficient decât răcirea cu aer. Temperatura lichidului de răcire are valori optime cuprinse între 90 °C și 95 °C. O temperatură mai scăzută sau mai ridicată poate cauza probleme motorului, de aceea este foarte important să ne ocupăm de mentenanță și să verificăm periodic starea lichidului pentru a păstra mașina într-o stare bună.

Cum se folosește corect antigelul

Antigelul trebuie să fie compatibil cu motorul mașinii tale, motiv pentru care va trebui să cumperi doar antigelul recomandat de producător. Cumpărarea unui antigel mai ieftin și folosirea lui permanentă poate provoca motorului daune serioase. De asemenea, amestecarea mai multor tipuri de antigel poate afecta, de aceea este indicat să folosiți un singur tip de antigel până se termină.

Un alt lucru important de știut este că antigelul se găsește pe piață sub formă de concentrat. Înainte de a fi introdus în sistemul de răcire al mașinii, trebuie diluat cu apă distilată pentru a fi eficient.

Procesul de diluare se poate face de toți proprietarii de mașini, dar trebuie făcut în funcție de recomandările unor specialiști. Folosirea unei cantități prea mari de antigel sau de apă distilată poate afecta motorul mașinii tale. În cazul în care cantitatea de apă este mai mare de 50%, rezistența la fierbere va fi diminuată, iar motorul se va supraîncălzi. Dacă punem mai mult antigel decât apă, amestecul va fi prea gros și va circula cu dificultate prin furtunurile instalației de răcire.

Nu folosiți apă de la robinet pe post de lichid de răcire deoarece răcirea motorului nu se va face corespunzător, ceea ce poate duce la defectarea pompei de apă.