Home » Life & Style » Ce semnificații au lalelele. Mesajul special pe care îl transmit

Ce semnificații au lalelele. Mesajul special pe care îl transmit

Ileana Mladinoiu / 09.03.2023, 12:32
Ce semnificații au lalelele. Mesajul special pe care îl transmit

Planta erbacee, bulboasă, cu flori ornamentale sau folosite prin tăiere în tot felul de buchete, ce face parte din familia Liliaceae, laleaua este un adevărat simbol în Olanda, dar este prezentă și în poveștile din „O mie și una de nopți”, unde simbolizează dragostea. În limbajul florilor, semnificația lalelelor diferă în funcție de culoarea lor, care, în general, conduce către dragostea și sentimentele derivate.

Ce semnificații au lalelele. Ce transmit de fapt

Ne întoarcem puțin în trecut și aflăm că, timp de secole, laleaua a rămas o „bijuterie” secretă a Persiei, fiind venerată de poeţii persani. Termenul de lalea „tulipa” (latină) se trage din turcescul „tulbend” (turban) cu care floarea se aseamănă. Otomanii aveau legi stricte privind cultivarea și comerțul lalelelor. Comerțul cu lalele era interzis în afara capitalei. Infracțiunea era aspru pedepsită prin exil sau tortură. În acea perioadă lalelele valorau mai mult decât viața omenească.

Apoi, din grădinile Constantinopolului, floarea sultanilor a sedus toate curțile Europei, inclusiv pe cea a Regelui Soare, înainte de a deveni simbolul Olandei. Ludovic al XIV-lea a adoptat-o ​​​​astfel încât devine floarea oficială a Curții. Moda lalelei este atunci obiectul creării unei multitudini de soiuri noi, mai frumoase și mai rare. Lalelele sunt acum cultivate de mulți grădinari din întreaga lume.

Istoria lalelelor în Olanda

Începe în 1583 când botanistul Carolus Clusius descoperă lalele crescând în Viena. Carolus Clusius (1526- 1609) a fost angajat ca botanist la curtea austriacă, în Viena din 1574 pana in 1588. După ce a fost exclus de la curte s-a retras în Olanda, unde a cultivat mai multe varietăți de lalele pe care le-a răspândit la alți colegi botaniști din Europa. De aceea este considerat principalul responsabilul pentru introducerea în Europa a lalelelor ca plantă cultivată cu scop ornamental. În decadele următoare prețul lalelelor a crescut și a scăzut de mai multe ori, dar olandezii au rămas devotați cultivării acestei plante. De aceea numele lalelei este sinonim cu Olanda.

Semnificația lalelelor în funcție de culoarea lor. Ce mesaj special transmit

Laleaua roșie

Laleaua roșie este ca trandafirul roşu. Exprimă o iubire puternică, sinceră, de fapt, dragostea în toate formele ei. Se poate oricând face o declarație de dragoste în care erotismul şi flacăra iubirii se amestecă, oferind lalele roșii. Lalelele roşii înseamnă „crede în mine” și însoțesc  declarația de dragoste pasională.

Laleaua albă

Laleaua albă exprimă o iubire sinceră, intensă și idealizată. Poate fi oferită persoanei dragi cu orice ocazie, deoarece simbolizează raiul, noutatea și puritatea.

Laleaua roz

Laleaua roz este un simbol al iubirii în devenire. Reflectă mai mult iubire inocentă, încă fragilă, la începuturi. Apoi, semnifică afecțiune profundă și compasiune.

Laleaua galbenă

Laleaua galbenă este un simbol al îngrijorării. O oferim persoanei pe care o iubim atunci când ne facem griji pentru o viață fără această iubire. Lalelele galbene mai pot însemna: „Văd doar soare în zâmbetul tău”, exprimând totodată și durerea iubirii fără speranță.

Laleaua pestriţă

Laleaua pestriță, cu culori amestecate, are, după imaginea ei, diverse semnificații. Poate reprezenta admirația sau exprima seducția. Persoana care oferă aceasta lalea iubește la nebunie şi fără rețineri. Pentru a spune unei femei că are ochi magnifici sau o privire frumoasă, îi putem oferi o lalea pestriță.

Laleaua neagră

Laleaua neagră este un simbol al iubirii intense și infinite. Sunt rare lalele negre, deci sunt o mare dovadă de dragoste. Dacă un buchet este pus pe mormântul unei persoane dragi, înseamnă că încă o iubim, că moartea nu reprezintă o despărțire și că suntem gata să facem orice pentru a retrăi această iubire și chiar a muri pentru ea.

Lalelele de culoare crem înseamnă: „Te voi iubi pentru totdeauna”, cele violet simbolizează noblețea inimii, iar lalelele portocalii înseamnă: energie, entuziasm, dorință și pasiune.

Este începutul primăverii, sezonul lalelelor. Chiar dacă nu par a fi foarte elegante, nici prea romantice, nici foarte mari, dar nici prea mici, lalelele sunt discrete şi nu ies în evidenţă mai mult decât v-aţi dori. Până la urmă, indiferent de culoare şi de semnificaţie, aceste flori sunt alegerea ideală când ne aflăm într-un impas şi nu ştim ce flori să oferim cuiva drag.