Home » Life & Style » Laleaua pestriță: cum se cultivă și cum se îngrijește corect una dintre cele mai rare flori

Laleaua pestriță: cum se cultivă și cum se îngrijește corect una dintre cele mai rare flori

Voicu Costin / 13.03.2022, 09:00

Fritillaria meleagris, denumită popular laleaua pestriță, este o plantă cu flori din familia liliaceelor ce se găsește extinsă în Eurasia. Este o plantă din familia liliaceelor și se găsește foarte greu. Laleaua pestriță are mai multe culori și petalele ei sunt pătate. Cum se cultivă și cum se îngrijește corect una dintre cele mai rare flori? O serie de informații interesante în materialul următor!

Etimologia florilor

Numele Fritillaria provine din latinescul fritillus având semnificație de „cutie cu zaruri,” posibil referindu-se la împestrițarea petalelor florilor necultivate.

Descriere și habitat

Floarea plantei are un motiv pestriț, prezentându-se în variante multiple de purpuriu sau, uneori de roșu spre purpuriu. Câteodată, florile sunt complet albe. Înflorește din martie până în mai, crescând între 15 și 40 de cm în înălțime. Bulbul plantei are un diametru de circa 2 cm și conține alcaloizi otrăvitori. Crește pe terenuri ierboase, în luncile râurilor până la circa 800 de metri altitudine.

Răspândire

Laleaua pestriță este o plantă nativă Europei și vestului Asiei, dar în multe locuri, inclusiv în România este specie amenințată cu dispariția, dar poate fi regăsită şi în grădinile oamenilor.

În România se găsește în stare de sălbăticie în Lunca Pogănișului din județul Timiș, pe o porțiune mai joasă de teren din lunca râului Pogăniș. Zona, în suprafață de 75,5 hectare, a fost declarată rezervație naturală în anul 2000. O altă zonă importantă în care acest monument botanic crește în stare naturală este Rezervația naturală Pădurea Zamostea-Luncă, din județul Suceava.

Laleaua pestriță se găsește într-un număr semnificativ, pe un areal destul de întins. Perioada de înflorire este în lunile aprilie-mai. Mai creste si in Padurea Bavna din satul Fersig. Se poate găsi și în județul Bihor, în Rezervația Naturală Defileul Crișului Repede.

Cultivare. Cum se plantează laleaua pestriță în ghiveci

Laleaua pestriță are nevoie de soluri fertile, bogate în hummus. Ele au nevoie de multă lumină și umiditate. Preferă locurile cât mai retrase și sălbatice. Această plantă se înmulțește prin semințe sau prin bulbi, care pot fi scoși la finalul verii și replantaţi.

Dacă folosiţi semințe, ar trebui să alegeţi o perioadă rece pentru ca acestea să germineze. Se pot planta în lunile martie, septembrie, octombrie sau februarie. Odată ce semințele au germinat, ele trebuie replantate în propriul vas.

Folosește compost pentru semințe, acoperă-le cu un strat subțire, apoi udaţi pământul. Trebuie menținută umiditatea compostului, însă planta trebuie ferită de ploaie sau vânt puternic. În primăvară, ghiveciul se așează într-un loc luminat și aerisit. Este necesar să menţineţi umiditatea solului. În cazul în care semințele nu germinează, ghivecele trebuie ținute la umiditate și răcoare pe tot parcursul verii.

Cultivare. Cum se plantează laleaua pestriță în grădină

Dacă ai cumpărat bulbi de lalea pestriță, atunci trebuie să îi plantați la o adâncime de 3-4 ori mai mare decât dimensiunile lor, la distanțe de 5-7 centimetri. Planta are nevoie de un sol care este umed mai tot timpul și care să nu fie în bătaia soarelui. Trebuie plantată într-un loc luminos.

Trebuie să uzi bulbii cu suficientă apă, însă nu prea multă. Poți cultiva și semințe, pe care le poți planta toamna. Ele trebuie ținute la temperaturi reci pentru a putea germina, așa că cea mai bună perioadă de plantare a semințelor este octombrie-februarie.

Laleaua pestriță. Cum se îngrijește

Laleaua pestriță are nevoie de câteva condiții pentru a putea fi sănătoasă. În primul rând, ea trebuie ferită de razele soarelui. Are nevoie de multă lumină, dar niciodată nu trebuie expusă direct în soare.

Apoi, pământul trebuie să fie în permanență umed, însă fără să băltească. Trebuie udată atât cât stratul de la suprafață să rămână umed în permanență. Floarea ar trebuie verificată constant, iar dacă frunzele prezintă rugină sau mușcături, ori planta se depreciază, poți folosi diverse tratamente pentru dăunători.