Home » Life & Style » Sporul casei – tot ce trebuie să știi despre populara plantă. Cum o îngrijești corect pentru înflorire și abundență

Sporul casei – tot ce trebuie să știi despre populara plantă. Cum o îngrijești corect pentru înflorire și abundență

Voicu Costin / 08.03.2022, 10:00
Sporul casei – tot ce trebuie să știi despre populara plantă. Cum o îngrijești corect pentru înflorire și abundență

Florile sunt preferatele oamenilor când vine vorba de decorarea unei case. Fie că ne place să grădinărim sau nu, nu există casă sau curte care să nu aibă cel puțin o floare! Cele viu colorate sunt întâlnite frecvent. Planta sporul casei este foarte apreciată și căutată pe meleagurile țării noastre. Se spune că floarea este aducătoare de noroc și, cu cât înflorește mai mult, cu atât mai mare este abundența celui care o deține. Află tot ce trebuie să știi despre această floare!

Ce este sporul casei?

Sporul casei, Imapatiens sau ”Lizi cea ocupată” este o plantă perenă erbacee, care crește până la 15–60 cm înălțime, cu frunze largi lanceolate de 3–12 cm lungime și 2–5 cm lățime. Deși este perenă, în condiții de creștere fără îngheț, este de obicei plantată în regiunile temperate (deși plantele cultivate în ghiveci pot fi iernate cu succes în interior).

În afară de credințele și superstițiile legate de sporul casei, trebuie să știți că Impatines cuprinde nu mai puțin de 800 de specii, originare din regiunile tropicale sudice ale Asiei și Africii sau Americii de Nord. Este una dintre cele mai populare plante ce creşte în interior.

Impatiens este o plantă sezonieră, perioada de înflorire începe primăvara și se termină toamna târziu. Sunt plante de exterior care pot fi crescute în grădină sau balcon și pot fi puse într-un loc cu soare sau semiumbră.

Ea face flori superbe, multe și intens colorate în roșu, roz, alb, galben sau bicolore. Planta este ușor de îngrijit și rezistentă la boli. Se spune că a primit denumirea de Impatiens (cea nerăbdătoare) sau sporul casei atât pentru bogăția, cât şi pentru ritmul în care înflorește.

Cum îngrijim floarea corespunzător?

Sporul casei – îngrijire în funcţie de anotimp

Deși plantarea acestor flori se face la finalul primăverii, în 12-14 săptămâni apar deja primele flori. Îngrijirea pe timpul verii presupune atenție la temperatură, umiditatea sau uscăciunea solului. Deși este iubitoare de lumină, floarea nu trebuie ținută direct în razele soarelui. Temperatura optimă pentru creștere și înflorire abundentă trebuie să fie între 18-25 grade pe timpul verii și nu mai puțin de 13 grade pe timpul iernii!

Cum udăm floarea?

Impatiens trebuie udată constant. Pământul să aibă în permanentă apă, dar bine drenat, să nu musteasca de apă, pentru că poate mucegăi rădăcina. Se recomandă să puneți un strat subțire de hidrogranule argilă pe fundul ghiveciului înainte de plantare. În timpul verii se vor uda în fiecare zi, dimineață sau seara. În perioada rece, se reduce cantitatea de apă, astfel încât pământul să se usuce la suprafață până la următoarea udare.

Fertilizare

Pentru a ajuta planta în perioada de creștere și de înflorire, recomandăm aplicarea unui îngrășământ pentru plante, o dată pe săptămâna: sub formă solubilă (se pune în apă când o udați) sau sub formă de batoane cu eliberare prelungită (3 luni).

Cum se înmulțește ?

Înmulțirea se face prin butași de semințe sau tulpini, care adesea se înrădăcinează ușor în apă, până când încep să se dezvolte muguri noi. Apoi, se transplantează în ghivece. Este o floare cu spor, deoarece înflorește aproape tot anul. De aici și credința că cel ce are sporul casei ca plantă poate împrumuta din caracteristicile acestei flori viu-colorate având parte de o viață îmbelșugată!