Home » Life & Style » Flori de primăvară. 5 flori ideale pentru grădină și apartamente care înfloresc în acest sezon

Flori de primăvară. 5 flori ideale pentru grădină și apartamente care înfloresc în acest sezon

Ileana Mladinoiu / 28.01.2022, 12:42

Izvor de frumusețe și mijloc de purificare a aerului, așa sunt văzute florile peste tot în lume. Gingașe și parfumate, florile au fost cultivate de multă vreme. Egiptul, Iranul, China, Japonia, India, Grecia antică ș.a. se numără printre țările care s-au ocupat din vremuri îndepărtate de cultivarea florilor.

Flori de primăvară. Idei și recomandări prețioase pentru balconul și grădina ta

Și la români cultura florilor a devenit tradiție. Interesul pentru plantele floricole a crescut atât de mult, încât aproape că nu există case unde la ferestre sau în grădini să nu le vezi ca mici oaze verzi.

După cum e știut, cultivarea florilor este determinată de anotimp. Există flori care înfloresc toamna, iarna, dar primăvara sunt ideale. Pentru că în acest anotimp ele anunță soarele, zilele frumoase și temperaturile blânde.

Între arbuști, plante perene, cățărătoare sau bulbi de primăvară, alegerea florilor de primăvară este largă. Rămâne doar să găsiți soiurile potrivite în funcție de expunerea și de solul grădinii voastre, dacă dețineți una.

Flori de primăvară
Flori de primăvară

1.Anemonele

Anemonele, numite și Florea Paștelui, înfloresc între martie și aprilie și vin în multe culori foarte intense, de la roșu, la albastru și galben viu.

John Gerade, primul botanist care a clasificat si stabilit detalii despre anemone, în 1597, ne spune că petalele florilor roșii de anemone erau folosite pentru vopsirea ouălor de Paște. Anemonele mai sunt cunoscute și sub denumirea de floarea vântului. Această denumire vine de la faptul ca semințele sunt ușor spulberate de vânt, datorită unor perișori pufoși care le  îmbracă.

Pentru a înflori și a crește, ele au nevoie de o temperatura de 10 grade Celsius, iar în timpul înfloririi de circa 14-15 grade Celsius. Perioadele foarte călduroase nu sunt benefice pentru anemone, fiindcă atunci scade numărul de flori.

Anemonele se înmulțesc prin semințe sau prin diviziunea rădăcinilor tuberculi. Semințele de anemone au vitalitate redusă. De aceea, trebuie semănate imediat după ce au fost recoltate. Nu fac casă bună cu narcisele, pentru că substanțele eliminate de narcise sunt foarte dăunătoare anemonelor. Se udă moderat, mai ales pe perioada de vegetare. În ghivece, se plantează la 2-3 centimetri adâncime, după care se duc în răsadnițe.

2.Lalelele

Lalele sunt mult apreciate pentru frumusețea și eleganța florilor în formă de cupă. Simple sau bătute, de diferite culori, lalelele apar primăvara, în aprilie. În grădină, lalelele se cultivă fie singure, fie în combinație cu alte flori de primăvară (pansele, nu-mă-uita etc.).

Vara, când bulbii s-au uscat (iunie-iulie), se scot din pământ și se păstrează în locuri uscate și la întuneric până la plantare. Pentru a obține flori cu circa două săptămâni mai devreme față de cultura obișnuită, primăvara, când apar în martie mugurii, stratul de lalele se protejează cu toc și geam sau printr-un adăpost (tunel) de material plastic.

3.Narcisele (zarnacadelele)

Narcisele înfloresc primăvara timpuriu (apilie), iar florile sunt plăcut mirositoare. Pot fi simple sau duble. Ele sunt albe, prezentând în centru un fel de cupă numită coronulă, care este galbenă cu o dungă roșie pe margini. Există și alte specii, dintre care amintim narcisa trompetă, cu flori galbene și coronula tot galbenă, însă mai lungă, ca pâlnia unei trompete.

O cultură de zarnacadele poate rămâne pe același loc 3-4 ani. Mai târziu, din cauza îndesirii bulbilor și deci a plantelor, florile sunt din ce în ce mai mici și mai puține. În balcon, zarnacadelele se pot cultiva în lădițe.

4.Bujorii

Se folosesc ca floare tăiată și păstrată în apă, floare de buchet, cât pentru decorarea grădinilor. Înflorirea are loc în mai-iunie, florile fiind mari, diferit colorate (alb, roz, roșu), în funcție de specie, plăcut mirositoare sau neparfumate.

5.Lăcrămioarele

Numite și convallaria, lăcrămioarele sunt apreciate pentru florile lor mici, ca niște clopoței albi, foarte gingașe și plăcut parfumate, ce apar primăvara devreme (aprilie-mai). Ca flori tăiate se pot păstra în apă 8-10 zile. În pământ, planta are tulpini subterane (rizomi cu muguri), din care pornesc frunzele și florile. De fapt, florile se formează de pe rizomii de 3 ani.