Home » Life & Style » Laleaua pestriță sau floarea de șah. Unde se găsește în România și ce o face cu adevărat deosebită

Laleaua pestriță sau floarea de șah. Unde se găsește în România și ce o face cu adevărat deosebită

Manolică Anca / 13.04.2021, 10:12
Laleaua pestriță sau floarea de șah. Unde se găsește în România și ce o face cu adevărat deosebită

Laleaua pestriță sau floarea de șah cum mai este denumită este o floare rară care se regăsește doar în anumite zone din țară, fiind totodată una din multele specii de plante aflate pe cale de dispariție. Iată unde o poți vedea în România și ce o face atât de specială.

Unde se găsește în România laleaua pestriță sau floarea de șah

Laleaua pestriță sau floarea de șah este considerată un monument al naturii, putând fi adminată, în general, de la sfârșitul lunii martie până în luna mai. Din păcate, floarea se află pe lista plantelor aflate pe cale de dispariție, motiv pentru care este protejată prin lege. Fiindcă necesită condiţii speciale de dezvoltare, ea reprezintă o atracţie pentru toți cei care iubesc natura, deloc puțini. Floarea este păzită în fiecare primăvară de pădurari, amenzile pentru distrugere fiind usturătoare.

Laleaua pestriță sau floarea de șah se găsește în stare de sălbăticie în Lunca Pogănișului din județul Timiș, pe o porțiune mai joasă de teren, aflată în apropierea localităților Tormac, Blajova și Berini. Zona se întinde pe suprafață de 75,5 hectare, fiind declarată rezervație naturală în anul 2000. O altă zonă importantă în care floarea se găsește este în județul Bihor, în Rezervația Naturală Defileul Crișului Repede, pe raza localității Vadu Crișului. Un număr mai mare de specii sunt pe versantul drept, în zonele mai greu accesibile, la 25-50 de metri distanță de poteca Circuitului Versantului Drept.

Superba plantă mai crește în stare naturală și în Rezervația Naturală Pădurea Zamostea-Luncă, din comuna Zamostea, județul Suceava. Suprafața se întinde pe 107,6 hectare și este arie protejată de interes național, unde laleaua pestriță se găsește într-un număr semnificativ, pe un areal destul de întins. De asemenea, floarea mai poate fi găsită și în Pădurea Bavna din satul Fersig.

Laleaua pestriță sau floarea de șah este o specie protejată de lege
Laleaua pestriță sau floarea de șah este o specie protejată de lege

Ce o face cu adevărat deosebită

Desenul deosebit de pe petalele plantei pestrițe sunt asemănătoare careurilor de pe o tablă de șah. Din acest motiv, ea mai este numită popular și „Floarea de șah”. Laleaua pestriță crește, de obicei, în apropierea stejarilor, dar pare că se adaptează ușor și în preajma altor specii de arbori întâlniți în Lunca Pogănișului precum Jugastrul, frasinul, carpenul, mărul pădureț și așa mai departe. Specia provine din familia Liliaceae și se spune că este originară chiar din Etiopia.

Planta poate crește până la o înălțime de 40 de centimetri și se poate colora în mai multe variante de purpuriu sau uneori de roșu spre purpuriu. Există și o varietate numită științific Fritillaria meleagris care are inflorescențe complet albe. Aceasta nu nu mai prezintă desenul asemănat cu o tablă de șah, însă nu o face mai puțin frumoasă. Bulbul plantei are un diametru de aproximativ 2 cm și conține alcaloizi otrăvitori. Crește pe terenuri ierboase, în luncile râurilor până la aproape 800 de metri altitudine.