Home » Life & Style » Nici o dată sau niciodată? Cum este corect și de ce

Nici o dată sau niciodată? Cum este corect și de ce

Ileana Mladinoiu / 13.03.2023, 10:17
Nici o dată sau niciodată? Cum este corect și de ce

Întotdeauna am explicat cum este corect să scriem un cuvânt, atunci când acesta ar putea crea probleme ce țin, fie de alegerea unei forme de plural, fie de scrierea legată sau separată, așa cum se observă în titlul prezentului material. O vom face și în cazul de față, având în vedere motivația gramaticală, altfel spus ce părți de vorbire sunt niciodată/nici o dată, cât semnificațiile lor. Firește, nu vor lipsi exemplele potrivite pentru punerea teoriei în practică, respectând normele limbii standard, necesare în diverse situații de comunicare. Altminteri, mesajele orale, dar și scrise,  nu pot fi bine descifrate, creează confuzii.

Nici o dată sau niciodată? Explicații și precizări importante

Nici o dată

Analizând fiecare parte dintre cele trei, stabilim următoarele: potrivit DEX online „nici” este adverb ce exprimă o negație mai categorică decât „nu” și de multe ori apare dublat de „nu”.

De ex. Nici nu m-a văzut, când am trecut pe stradă.

Însă „nici” are rol și de conjuncție, atunci când leagă două propoziții.

De ex. Nu merg nici prea repede, nici prea încet.

„O dată” este ca parte de vorbire numeral  adverbial-o dată, de două ori etc.

Prin urmare, „nici”, indiferent că-i adverb sau conjuncție, pus pe lângă o dată”, ne duce la înțelesul formei, anume „nici măcar o sigură dată”.

De ex. De multe ori m-am întâlnit cu aceeași persoană cunoscută, dar nu m-a salutat nici o dată/nici măcar o singură dată, așa cum ar fi trebuit.

Nu am mâncat azi nici o dată, nici de mai multe ori, deoarece am fost foarte ocupată.

Niciodată

Ca adverb, „niciodată” este compus din nici și substantivul dată, având înțeles de: deloc, defel, în nici un fel, în nici un moment, în nici o împrejurare, cu nici un (alt) prilej, nicicând, niciodinioară. Ca atare, se scrie într-un singur cuvânt.

De ex. Ocupat ca anul acesta nu am fost niciodată/nicând.

Niciodată/cu nici un alt prilej n-a dansat mai bine ca atunci când a câștigat locul I la o emisiune de divertisment.

Scris legat, „niciodată” este uzitat ca răspuns la o întrebare ce are valoare negativă intensă.

De ex. Să refuz să-mi ajut copilul care are nevoie de mine? Niciodată.

„Niciodată” poate fi folosit și ca locuțiune adverbială, respectiv „ca niciodată”, însemnând „așa cum nu s-a mai întâmplat vreodată”.

Am făcut ca niciodată/așa cum nu s-a mai întâmplat vreodată multe greșeli la rezumatul romanului meu preferat.

„Niciodată” este întâlnit și în cunoscuta expresie „a fost (odată) ca niciodată”, o formulă cu care încep majoritatea basmelor românești, de fapt. Ea marchează situarea într-un timp foarte îndepărtat.

De ex. „A fost odată ca-n povești,/A fost ca niciodată./Din rude mari împărătești,/O prea frumoasă fată.”  (Luceafărul, de Mihai Eminescu).

Acum că ne-am lămurit cum e corect să scriem cele două cuvinte puse „pe tapet”, nu-l putem neglija nici pe cel care se vede prin unele texte scris „nici odată”. Format din două adverbe separate, se traduce prin „nici cândva”, „nici odinioară”.

De ex. Pe Vlad, chiar dacă îmi este vechi prieten, nu l-am crezut nici odată/nici cândva și nu-l voi crede nici acum.