Home » Life & Style » De ce se beau 44 de pahare cu vin, pe 9 martie, de fapt. Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici

De ce se beau 44 de pahare cu vin, pe 9 martie, de fapt. Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici

Ileana Mladinoiu / 09.03.2023, 12:18
De ce se beau 44 de pahare cu vin, pe 9 martie, de fapt. Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici

În ziua de 9 martie se sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici și se beau de către bărbați 40 sau, mai nou, 44 de pahare cu vin. Altfel spus, ar fi și Ziua Bărbatului. Dar, de unde diferența aceasta dintre cei 40 de Mucenici şi cele 44 de pahare cu vin. O întrebare al cărei răspuns este dat de către specialiști în etnografie și folclor. Astfel, în tradiția creștină, Sfinţii martiri au fost 40, iar în cea geto-dacică, se pomenește de 44, deoarece acestea sunt zilele dintre 9 martie şi 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Sărbătoarea mai este cunoscută și sub forma „Ziua celor fără nume”, a celor care nu-şi au prenumele alese dintre sfinţi sau Ziua bărbaţilor.

De ce se beau 44 de pahare cu vin, pe 9 martie, de fapt. Semnificații mai puțin știute

44 de pahare cu vin roșu sau 40 băute pe 9 martie reprezintă sângele vărsat de cei 40 de Sfinți mucenici din cetatea Sevastei, conform tradiției creștine, Sfinți care au refuzat să renunțe la creștinism pe vremea domniei împăratului păgân Licinius. Furios, guvernatorul Agricolae a poruncit întemnițarea lor pentru 8 zile. Acesta a sperat că în urma torturii sau a ademenirii cu diverse daruri creștinii vor ceda. Văzând că nu are sorți de izbândă, Agricolae i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.

În București, părticele din moaștele Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia se află la Mânăstirea Antim, la Schitul Darvari, la Biserica Icoanei, la Biserica Mihai Vodă, la Biserica Dichiu de pe Strada Icoanei si la Biserica Sfântul Alexie de pe Calea Serban Vodă. Credincioșii ortodocși se duc și se închină cu evlavie, aducând ca ofrande 40 de colaci copți in cuptor, numiți simbolic mucenici, sfinți, bărdași, sugerând silueta umană.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mari Mucenici

Măcinicii, Bradoșii, Sfinții

Gospodinele fac în cinstea Sfinților Mucenici 40 de sfințișori. Aceștia au forma de 8 în Moldova și se coc din aluat de cozonac, peste care se presară miere și nucă. În Dobrogea și Muntenia, mucenicii sunt mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați mucenicii. Se împart și sunt mâncați în fiecare an în ziua de 9 martie.

Ziua mucenicilor, prilej de prognozare a vremii

Se consideră că, dacă plouă în aceasta zi, va ploua și de Paști, iar dacă tună, vara va fi prielnică tuturor culturilor. Apoi, dacă îngheață în noaptea dinaintea acestei zile, toamna va fi lungă, iar știuleții de porumb vor urui spre cosare precum roțile de la căruță în trecere peste pământul înghețat.

Scoaterea plugului la arat

Este o practică cu caracter simbolic. După ce, în luna februarie, plugul se trecea prin foc de către fierarul satului, apoi se repara, curăța, purifica  era scos în fata casei, moment ce deschidea ciclul sărbătorilor de primăvară. Plugarii stăteau cu capetele descoperite înaintea boilor sau a cailor, după caz, iar femeia ieșea din casă ținând într-o mână traista de merinde pentru plugari, iar în cealaltă avea un vas cu apă sfințită, tămâie și busuioc. Plugarii primeau traista cu mâncare. Agheasma rămasă era vărsata în cofă la picioarele animalelor. Se pornea cu plugul către câmp sau către gradina din apropiere, unde plugarii marcau o brazdă simbolică (de pocinog, adică de început) și se ospătau în mod ritual pe brazdă.

Dintre toate practicile străvechi, a rămas doar obiceiul ca femeile sa coacă în ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite „sfințișori” sau mucenici”, iar bărbații sa bea câte 40 sau 44 de pahare cu vin. Cei care nu pot să bea cele 40/44 de pahare cu vin, este bine ca măcar să guste vin de 9 Martie sau să fie stropiți cu vin. Ritualul se traduce prin putere şi vigoare, fiindcă vinul se transformă în timpul anului în sânge şi putere de muncă peste an.