Home » Când, unde, cum » Biserica Sfântul Anton din București și ritualul celor 9 marți. În ce constă și de ce mari minuni au avut parte credincioșii

Biserica Sfântul Anton din București și ritualul celor 9 marți. În ce constă și de ce mari minuni au avut parte credincioșii

Cojocaru Cristian / 13.01.2022, 10:25
Biserica Sfântul Anton din București și ritualul celor 9 marți. În ce constă și de ce mari minuni au avut parte credincioșii

În centrul istoric al Capitalei domnește falnică Biserica Sfântul Anton Curtea Veche, cel mai vechi lăcaș de cult din București. Aici se regăsesc atât moaştele, cât şi icoana Sfântului Antonie cel Mare. În fiecare marţi, credincioșii pășesc aici pentru a se ruga Sfântului, dar și pentru a lua parte la ritualul celor 9 marți. Ce semnificație are și ce povestesc credincioșii.

Biserica Sfântul Anton, cel mai vechi lăcaş de cult din Bucureşti

Acum mai bine de 500 de ani, când a fost zidită, biserica era de dimensiunea unei capele, fiind al patrulea lăcaș în care intrau să se roage domnitorii Țării Românești. În timp ce toate celelalte lăcașuri de rugăciune de aici au dispărut, Biserica Sfântul Anton a trecut cu brio peste câteva cutremure și incendii devastatoare, ajungând astăzi să fie cea mai veche biserică din București.

Biserica Sfântul Anton a Curții Domnești a fost zidită de Mircea Ciobanul. Istoricul Gheorghe Şincai spune că pe peretele ctitorilor bisericii de la Curtea Veche se aflau zugrăviţi trei prinţi cu numele de Mircea. Mircea Ciobanul, fiul acestuia şi Mircea cel Bătrân.

Astăzi se mai regăsesc numai chipul lui Mircea Ciobanul şi al lui Ştefan Cantacuzino, în vremea căruia biserica a mai suferit ceva modificări. Mai ales după ce a ars aproape în întregime. Din ruine a fost salvată, într-o zi de marţi, icoana Sfântului Antonie cel Mare.

Marțea, zi de pelerinaj la biserica Sfântul Anton din București. Ritualul celor 9 marți

În fiecare zi de marți, sute de credincioşi vin aici în pelerinaj, pentru a se ruga la icoana Sfântul Antonie cel Mare. Curtea bisericii este plină de dimineață până seara. Abia dacă mai poţi arunca un ac, iar asta datorită minunilor care s-au petrecut pentru miile de credincioşi de-a lungul anilor. Oamenii vin să se roage pentru sănătate, pace și liniște în familie, ajutor la examene, chiar și pentru găsirea sufletului pereche.

Biserica Sfântul Anton din București
Biserica Sfântul Anton din București

Potrivit spuselor celor care s-au rugat timp de nouă marţi la rând la icoana făcătoare de minuni, îndeplinirea dorinţelor nu a întârziat să apară. Chiar și cele legate de găsirea sufletului perece sau de căsătorie au fost rezolvate. Sfântul Antonie cel Mare este un puternic mijlocitor în faţa lui Dumnezeu pentru îndeplinirea acestor dorințe.

În fiecare zi de marţi se scrie un acatist care este dat spre citire unuia dintre preoții bisericii. În cea de-a 10 zi, credincioşi care au făcut ritualul celor 9 marţi fără întrerupere, trebuie să ducă la biserică, drept mulțumire, ulei, făină sau orez și o pâine. După ce alimentele se sfințesc, pâinea se ia și se împarte la nouă persoane.

Chipul Sfintei Cuvioase Parascheva, pictat de Părintele Arsenie Boca, se află la Biserica Sfântul Anton din București

Una dintre cele mai rare icoane regăsite în bisericile din România, pictate de Părintele Arsenie Boca, este cea care o reprezintă pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi. Aceasta se regăsește la biserica Sfântul Anton cel Mare, Curtea Veche, din București, cea mai vece biserică din Capitală.

Despre această icoană făcătoare de minuni se spune că este singura realizată de către Părintele Arsenie Boca în care irisul ochilor sfintei este auriu.