Home » Life & Style » Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Cacica. De ce este atât de importantă și ce minuni s-au petrecut pentru cei care s-au rugat la ea

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Cacica. De ce este atât de importantă și ce minuni s-au petrecut pentru cei care s-au rugat la ea

Manolică Anca / 22.12.2021, 10:14
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Cacica. De ce este atât de importantă și ce minuni s-au petrecut pentru cei care s-au rugat la ea

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Cacica este copia uneia dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria din lumea catolică. Vorbim despre Madona Neagră (Czarna Madonna) de la Czestochowa, Polonia. Pelerini din toate colţurile ţării, indiferent de religie, vin să se închine la ea, pentru a-i încredinţa bucuriile, durerile şi nevoile lor.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Cacica

De la începutul activităţii sale în Cacica, preotul Jakub Bogdanowicz a sensibilizat pe toată lumea în privinţa cultului deosebit al Mariei. Cel mai probabil în anul 1810, la sfinţirea primei biserici, a adus copia icoanei miraculoase a Maicii Domnului de la Czestochowa.

S-a bucurat de un respect imens chiar de la început, fiind amplasată în altarul central închinat Neprihănitei Zămisliri a Preasfintei Fecioare Maria. Însă, nu se cunoaște cu exactitate geneza icoanei, fiindcă lipsește o documentație exactă asupra provenienţei sale.

Cea mai credibilă pare a fi aceea potrivit căreia icoana ar proveni de la biserica iezuiţilor. Asta pentru că la începutul secolului al XVIII-lea acest ordin a fost desfiinţat, iar iezuiţii au părăsit oraşul Stanislawow. După interzicerea ordinului, când bisericile erau închise sau transformate pentru alte scopuri, preotul a decis să pună această icoană în noua biserică din Cacica.

Se află pe tărâm bucovinean cel puțin din 1809

Și data exactă când ea a fost adusă la Cacica rămâne incertă. Potrivit protocoalelor de vizitare, icoana a fost întronată festiv în altarul principal al bisericuţei construite de Bogdanowicz în 1809, dar festivitatea a avut loc un an mai târziu, când s-a și sfințit biserica. Cultul icoanei a trecut repede dincolo de graniţele Bucovinei şi s-a păstrat până în zilele noastre.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Cacica
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Cacica

Icoana făcătoare de minuni de la Cacica este un basorelief de 86 x 60 cm, făcută din lemn aurit şi argintat. Aceasta o reprezintă pe Fecioară Maria ţinându-L în braţe pe Mântuitorul Iisus care cu mâna stângă strânge la piept o carte, iar dreapta o ține ridicată învăţând poporul. Numai feţele şi palmele Maicii Domnului şi ale Pruncului Iisus sunt pictate. Palma dreaptă a Mariei arată către Hristos, ca şi cum ar spune: „Faceţi tot ce el vă zice!” Ambele figuri au coroane de stele.

Vindecări miraculoase ale icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Cacica

Sanctuarul din Cacica este un loc sfânt de rugăciune şi de meditaţie, prezenţa icoanei miraculoase a Preasfintei Fecioare Maria făcându-l unul cu totul și cu totul special. Se spune că, în trecut, mai mulţi mineri care erau în salina din apropiere au fost prinşi în subteran. În timpul în care ei au stat acolo, icoana a lăcrimat întruna, iar ei s-au întors nevătămaţi.

Și nu este singura minune. La Cacica, Fecioara Maria a făcut multe minuni. O femeie a povestit despre o prietenă căreia doctorii nu reușeau să îi mai găsească un leac de salvare pentru boala sa de la picioare. Rugându-se la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Cacica, rana i s-a vindecat.

Un panou cu 90 de obiecte din argint este mărturia pentru ajutorul pe care Fecioara l-a dat credincioşilor care s-au rugat aici. Lângă biserică se regăsește o grotă asemănătoare cu cea de la Lourdes, unde Sfânta Fecioară i s-a arătat Bernadettei Soubirous. Aici, credincioșii pot vedea o statuie care reprezintă Adormirea Maicii Domnului. Acesta este şi hramul bisericii. Oameni din toate colțurile lumii se adună jurul Sfintei Fecioare, pentru a îi înălța o rugăciune.