Home » Știri » Icoane făcătoare de minuni din București și din apropiere. În ce biserici se găsesc de fapt

Icoane făcătoare de minuni din București și din apropiere. În ce biserici se găsesc de fapt

Burghelea Cătălina / 19.08.2021, 09:49

Icoana poate fi un intermediar sfânt între credincios și divinitate. În credința ortodoxă, icoana este o imagine sacră, în care sunt reprezentați Iisus Hristos, Maica Domnului sau sfinții. Aceasta nu trebuie văzută ca un ornament, tablou sau o simplă poză figurativă, ci ca o comunicare vizuală a realității invizibile divine, manifestată în timp și spațiu. Icoanele sunt sfințite de către preoții care cheamă puterea Duhului Sfânt și sunt purtătoare de har dumnezeiesc. În ce biserici se găsesc, de fapt,, aceste icoane sfinte.

În momentul în care o icoană este pictată, atât pictorul, cât și întreaga comunitate trebuie să țină post și să se roage, pentru ca puterea lui Dumnezeu să se revarse asupra imaginii sacre. Deși fiecare icoană poate săvârși minuni pentru credincioșii care cred cu adevărat în ajutorul Tatălui ceresc, al Maicii Domnului și al sfinților, există icoane făcătoare de minuni demonstrate. Unele plâng, altele izvorăsc mir sfânt.

Icoanele făcătoare de minuni sunt venerate de Biserica ortodoxă română. În calendarul nostru regăsim zile de prăznuire pentru unele icoane care au săvârșit mari miracole. Totodată, există și biserici închinate unor icoane făcătoare de minuni.

Ce icoane făcătoare de minuni există în București și în împrejurimi

În Capitală, una dintre cele mai renumite icoane făcătoare de minuni este cea a Sfântului Antonie cel Mare din Biserica „Buna Vestire”. În anul 1847, un incendiu puternic a ars toată biserica, mai puțin icoana sfântului, care a rămas intactă, fiind singura neatinsă de flăcări.

În același incendiu din 1847, a ars în întregime și Biserica Sf. Mina din Piața Sfânta Vineri, însă icoana Marelui Mucenic Mina a supraviețuit flăcărilor care au cuprins catapeteasma. Acest mare sfânt este de mare ajutor tinerilor care vor să se căsătorească, dar este și protectorul celor păgubiți. Nu de puține ori, credincioșii au relatat minuni produse de Marele Mucenic Mina în viețile lor. Fie au fost nedreptăți de oameni sau de stat, fie aveau suferințe mari, dar sfântul lor protector le-a întins o mână de ajutor.

O altă icoană făcătoare de minuni este cea a Maicii Domnului de la Biserica Olari. Icoana a fost adusă de preoţii refugiaţi de la Mănăstirea Arnauchiul, din Turcia, prin anul 1810. Aceasta are pe margini 24 de mici medalioane care ilustrează minunile săvârşite de Maica Domnului nostru Iisus Hristos.

În Biserica Sf. Gheorghe Nou din București (fosta biserică Sf. Vineri), săvârșește mari miracole Icoana Sf. Parascheva. Aceasta vindecă boli grave și oferă protecție împotriva diavolilor.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul

La câțiva pași de Capitală, în județul Ilfov se află două mari mănăstiri care adăpostesc icoane făcătoare de minuni. Mănăstirea Căldărușani și Mănăstirea Pasărea au icoane cu chipul Maicii Domnului, considerate mari ajutătoare în necazuri și suferințe.

Tot în județul Ilfov mai găsim Mănăstirea Țigănești, unde se află Icoana Maicii Domnului cu Pruncul. Această icoană făcătoare de minuni ocrotește mamele și copiii, în special. Se spune că un incendiu mare a izbucnit în apropierea mănăstirii. Flăcările uriașe ajunseseră până la porțile lăcașului sfânt, dar maicile au ieșit cu icoana Maicii lui Dumnezeu cu Pruncul în procesiune. Din fericire, vântul şi-a schimbat direcţia.

La ieșire din București, spre Giurgiu, se află Biserica Letca Nouă, renumită pentru minunile care se săvârșesc aici de-o icoană a Maicii Domnului. În lăcașul de cult se află o icoană a Fecioarei Maria veche de 200 de ani, care a început să lăcrimeze în urmă cu câţiva ani. Mai întâi au curs lacrimi de mir din ochiul stâng al Maicii Domnului, apoi, timp de câteva zile la rând, din ambii ochi.