Home » Din București » Totul despre Mănăstirea Radu Vodă din Capitală: cum se ajunge aici și ce se spune despre icoana Sfântului Nectarie, făcătoare de minuni

Totul despre Mănăstirea Radu Vodă din Capitală: cum se ajunge aici și ce se spune despre icoana Sfântului Nectarie, făcătoare de minuni

Manolică Anca / 09.07.2021, 16:48
Totul despre Mănăstirea Radu Vodă din Capitală: cum se ajunge aici și ce se spune despre icoana Sfântului Nectarie, făcătoare de minuni

Totul despre Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, una dintre cele mai apreciate mănăstiri din România. A fost declarată monument istoric, datorită icoanei Sfântului Nectarie, despre care se spune că este făcătoare de minuni. Cum ajungi aici.

Totul despre Mănăstirea Radu Vodă din Capitală

Mănăstirea Radu Vodă este situată în zona Unirii din Bucureşti, pe o stradă lăturalnică, nu departe de apa Dâmboviței. Lăcașul de cult este o mănăstire ortodoxă de călugări, ce poartă hramurile Sfânta Treime şi Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei. Aceasta a fost întemeiată în secolul al XVI-lea de Domnul Țării Românești, Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577) și doamna sa, Ecaterina, pentru a mulţumi lui Dumnezeu că a biruit în lupta cu Vintilă-Vornicul şi Dumbravă-Vornicul.

Mănăstirea a început să fie construită în 1568, cu scopul de a fi Mitropolia Capitalei, primind numele de Sfânta Troiță. Însă, după bătălia de la Călugăreni, din august 1595, în timp ce Mihai Viteazul se retrăgea în Transilvania, turcii conduși de tiranul Sinan Pașa au ocupat Bucureștiul și l-au fortificat, dorind să transforme țara în pașalâc. Mănăstirea a fost transformată în moschee, fiind apoi aruncată în aer de către turci, înainte de a părăsi orașul.

Mănăstirea Radu Vodă din Capitală
Mănăstirea Radu Vodă din Capitală

Mănăstirea Sfânta Troiță avea să stea părăsită până în 1614, când voievodul Radu Mihnea, fiul lui Mihnea Turcitul, a decis să înceapă rezidirea acesteia. Apoi, veac după veac, zidurile i-au fost zdruncinate de cutremure, afectate de incendii şi decizii politice de sistematizare. Comuniştii au ordonat închiderea ei în 1960, dar Patriarhul Justinian a luptat să o restaureze, după care a resfiinţit-o în 1979.

Mănăstirea este vizitată anual de mii de credincioși

Înzestrată cu multe averi, Sfânta Troiță a ajuns, în timp, cea mai bogată mănăstire din țară, cu peste 8.000 de proprietăți. În prezent, Biserica Mănăstirii Radu Vodă are o arhitectură excepțională, cu ziduri exterioare groase de 1,5 metri, cu o frumoasă și sobră decorație. Planul și interiorul acesteia reproduc clădirea Bisericii Episcopale de la Curtea de Argeș, materialul de construcție folosit nefiind piatra, ci cărămida.

Astăzi, la mănăstirea Radu Vodă slujesc 10 preoți și sunt 20 de călugări. Lor li se alătură anual mii de credincioși care vin să se închine la mormântul patriarhului, la mormântul domnitorului Radu Vodă, dar mai ales la moaştele Sfântului Nectarie. Mănăstirea a primit în dar din insula Eghina o părticică din moaștele Sfântului, în anul 2002, fiind așezate într-o raclă din argint, sub un frumos baldachin, de atunci sfântul fiind al doilea ocrotitor al Mănăstirii Radu Vodă.

Moaștele Sfântului Nectarie au fost primite în dar din Grecia
Moaștele Sfântului Nectarie au fost primite în dar din Grecia

El este renumit printre credincioși pentru minunile pe care le-ar fi săvârșit chiar din timpul vieții sale, ajutându-i pe cei aflați în suferință. Mulți oameni care au venit să se închine la racla sfântă s-au vindecat de cancer sau de alte boli incurabile, iar mărturiile lor scrise se regăsesc chiar în arhiva mănăstirii. Astăzi, Sf. Nectarie este cel mai venerat sfânt al Greciei.

Lăcașul de cult este important şi din punct de vedere arheologic. În apropierea lui se afla Casa Domnească care  adăpostea oaspeţi importanţi ce se aflau în trecere în Capitală. Aceasta a rămas în picioare până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, spre sfârşitul secolului al XIX-lea ea fiind distrusă. În urma săpăturilor, arheologii au descoperit fundaţiile şi o sală de peste o sută de metri în care se păstrează patru arce semicirculare, care susţineau etajele clădirii.

Adresă Mănăstirea Radu Vodă din Capitală: Str. Radu Vodă, nr. 24A, Sector 4, București, 040275, România.