Home » Din București » De ce a mutilat Ceaușescu harta Capitalei. 40.000 de construcții au dispărut

De ce a mutilat Ceaușescu harta Capitalei. 40.000 de construcții au dispărut

Manolică Anca / 05.07.2021, 17:02

De ce a mutilat Ceaușescu harta Capitalei. Peste 40.000 de construcţii au fost rase de pe faţa pământului pentru a construi cea mai impozantă clădire din Europa. Din păcate, mulți oameni s-au sinucis sau au murit de inimă rea, ceea ce îl face pe Ceaușescu autor moral al acestor tragedii.

De ce a mutilat Ceaușescu harta Capitalei

Acum zeci de ani în urmă, în mijlocul Bucureştiului exista un cartier de care astăzi îşi amintesc doar cei mai în vârstă locuitori ai Capitalei. Zeci de mii de case cu grădini mici şi cochete, bisericuțe, magazine, un ștrand, chiar și un spital au ajuns să fie dărâmate fără milă de buldozerele puse la treabă de Nicolae Ceaşusescu.

Sfârşitul cartierului Uranus a venit odată cu ideea lui Nicoale Ceaşescu de a construi o fortăreaţă în mijlocul Bucureştiului: Casa Poporului. Și pentru a face loc opozantei clădiri, acesta a dat ordin de distrugere a unui cartier întreg, schimbând harta Bucureştiului de altădată. Pentru a fi construită o clădire atât de mare, ce se întinde pe o suprafață de șapte kilometri pătrați, au fost dărâmate circa 40.000 de construcţii.

Bucureștiul de altădată
Bucureștiul de altădată

Unii locuitori ai cartierului au sfârșit tragic

Istoricii povestesc că o cincime din Bucureştiul de altădată a fost pur şi simplu ras de pe hartă, existând acum doar în amintirea celor mai vechi locuitori ai Capitalei care îşi mai amintesc vag cum era oraşul de odinioară. Imediat ce s-a început demolarea locuințelor din cartierul Uranus, oamenii au început să fie mutaţi în blocurile de pe lângă.

Însă, ce a urmat mai apoi a fost cu adevărat trist. Familiile rămase fără locuinţe au fost nevoite să o ia de la zero în alte case, în timp ce unii oameni nu au putut face față șocului la care au fost supuși și au ales să sfârșească în moduri tragice. Pe lângă faptul că demolările de aici erau necesare pentru noua construcție, fostul dictator dorea să radă de pe faţa pământului „tot ce era vechi”.

„După ce au fost luaţi din case de sistemul comunist, o parte dintre aceştia s-au sinucis sau au murit de inimă rea” , după cum povesteşte istoricul Dan Falcan, potrivit Adevărul.

De ce a mutilat Ceaușescu harta Capitalei. Ce clădiri valoroase au dispărut la acea vreme

Mănăstirea Văcăreşti este o clădire-monument foarte importantă care se înscrie pe lista celor mai valoroase construcţii dispărute la ordinul dictatorului. Experiţii vorbesc despre această demolare ca fiind o „crimă culturală” în istoria României. Și, din păcate, nu a fost sigura construcție care a fost pusă la pământ din ordinul lui Ceaușescu.

Odată cu ea au mai fost dispărut peste 20 de biserici şi mănăstiri, precum Sfânta Vineri, Sfântul Nicoale Crângaşi, sau Sfântul Spiridon. Chiar dacă o parte dintre acestea au fost reconstruite, după ’89, ele nu mai păstrează farmecul autentic de odinioară. De asemenea, au fost demolate și Spitalul Brâncovenesc, Arhivele Naționale sau Stadionul Republica.

De ce a mutilat Ceaușescu harta Capitalei
De ce a mutilat Ceaușescu harta Capitalei

Pagubele culturale şi dramele a zeci de mii de familii nu au fost singurele probleme survenite în urma demolărilor. Imediat după ce au fost dărâmate clădirile din cartier, oamenii care locuiau aici s-au văzut nevoiți să îşi abandoneze câinii pe care îi aveau în curţi. Din acest motiv, centrul Bucureştiului ajunsese să fie împânzit de câini fără stăpân care ani an de an s-au înmulţit necontrolat. Aşa ajunseseră maidanezii să reprezinte o reală problemă pentru Capitală.